FHP “tuži” pripadnika MUP-a

b92Beograd — FHP saopštio da je podneo krivičnu prijavu Tužilaštvu za ratne zločine protiv pripadnika MUP-a zbog sumnje da je 28.marta 1999. ubio dva Albanca u Maloj Kruši.

Krivična prijava je podneta juče zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, navodi se u saopštenju Foda za humanitarno pravo.

Prijava je podneta protiv jednog pripadnika MUP-a, “zbog postojanja osnovane sumnje da je ubio dvojicu albanskih muškaraca civila, naočigled brojnih svedoka”.

Od 25. do 28. marta 1999. u opštinama Orahovac i Prizren pripadnici 549. Motorizovana brigada tadašnje vojske i pripadnici tri odreda Posebnih jedinica policije “sproveli su akciju u kojoj je ubijeno 660 albanskih civila, od kojih se 318 njih još vode kao nestali”.

Haški tribunal osudio je u prvostepenom postupku najviše vojne i policijske zvaničnike tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (u predmetu Šainović i drugi ) “za više masovnih ubistava koje su pripadnici srpskih snaga izvršili u opštinama Orahovac i Prizren u tom periodu”.

“Nijedan direktni izvršilac ovih ubistava, niti njemu nadređeni starešina, nisu izvedeni pred lice pravde”, navodi se u saopštenju.

Share