Emisija Sarapin problem na TV Studio B

Pomirenje i suočavanje sa prošlošću!
Zločini i presude kao prepreka pomirenju!

U emisiji je bilo reči reči o tome u kojoj meri je moguće govoriti o tome da su presude tribunala u Hagu pokrenule nove procese u regionu i da se više ne može očekivati da će procesi pomirenja teći jednostavno?
Šta se može očekivati sada od REKOMA kao koncepta regionalnog pomirenja i na koji način je sada moguće i kroz kakav pristup utvrditi činjenice o žrtvama izločinima na prostorima bivše SFRJ?
Da li se može govoriti i o tome da su domaća pravosuđa nesposobna i politički demotivisana da raščišćavaju sa zločinima iz poslednjih ratova, odnosno da “nacionalni heroji” ne mogu biti procesuirani u okolnostima u kojima je daleko važniji odnos prema tzv. neprijatelju i mitovima sopstvene neposredne istorije?
Može li se govoriti i o tome da je poljuljano poverenje u međunarodnu pravdu i da poslednje presude tribunala u Hagu dovode u pitanje kredibilitet takvih sudova, odnosno šta može Srbiji doneti rasprava zakazana u GS UN o radu ovog tribunala?
U kojoj meri je moguće govoriti i o koruptivnosti međunarodnih delilaca pravde, uticaju lobističkih grupa i kakve to veze ima sa dokazima i konkretnim delom?
Koliko je realno očekivati da domaća pravosuđa procesuiraju počinioce najtežih dela, tj. da li je realno da Hrvatska procesuira počinioce zločina nad Srbima u operaciji Oluja i ranije kada već do sada to nije učinjeno?
Na koji način će se ove presude i interpretacije istih preliti na političku scenu Srbije i na koji način to razne političke grupacije nastoje da iskoriste?
Hoće li ovi događaji uticati na promene orijentacije Srbije, odnosno u kojoj meri je evropski put Srbije usporen ili čak dovoden u pitanje?

Gosti:
Vladan Glišić, predsednik Pokreta Dveri

Nataša Kandić, predsednica FHP

Vladimir Todorić, direktor Centra za novu politiku

Tomislav Višnjić, dugogodišnji branilac mnogih optuženika pred tribunalom u Hagu

 

Share