U razgovorima, ne samo o političkim temema

Sudbina političkih razgovora između premijera Kosova, Hashima Thaçija, i njegovog srbijanskog kolege Ivice Dačića, uz posredovanje Evropske unije ne smije ostati u rukama političke klase obiju zemalja.

Tako smatraju panelisti u raspravi koju je organizirao Kosovski Institut za mir, s temom: “Normalizacija odnosa između Kosova i Srbije i pomirenja između dva naroda.”

Prema njima, normalizacija odnosa između Kosova i Srbije i pomirenje između dva naroda su odvojeni procesi koji mogu pomoći jedni drugima.

Bivši kosovski premijer i predsjednik Upravnog odbora ovog Instituta, Bajram Kosumi je rekao da bi kosovsko društvo a i srpsko u Beogradu trebalo igrati veću ulogu u poboljšanju odnosa između dviju zemalja.

“Čekanje kada će se premijeri ili predsjednici dviju zemalja složiti, dogovoriti, ili postići sporazum, ili neki ugovor, sa pozicije posmatrača ne pomaže procesu. Ostale društvene skupine, osim političke klase, moraju biti aktivne u tom procesu”, kazao je Kosumi.

On je izrazio uvjerenje da će se u prvoj fazi razgovora zahtijevati rješenja za “lake” teme kako bi se u budućnosti pristupilo više složenijim pitanjima, poput onih koje se bave ratnim zločinima na Kosovu, itd..

U međuvremenu, izvršni direktor Fonda za humanitarno pravo u Beogradu, Nataša Kandić, je rekla da bi se trebala načiniti procjena o broju žrtava koje su ostale nakon ratova u cijelom regionu, da se ne govori samo o brojkama, već da se i imena spominju.

Ona je kazala da se tokom razgovora između Kosova i Srbije treba uvesti i diskusija o pitanju nestalih osoba i ostale teme vezane za ratne zločine na Kosovu.

“Ako normalizacija odnosa ide u tom smjeru, onda je to u interesu žrtava, društva i u interesu stabilnosti i mira u regionu”, kazala je Kandićeva. Ona je također dodala da se u ovim razgovorima treba pokrenuti i pitanje penzionera koji su plaćali doprinose.

“Nije pošteno da jedan Srbin dobija penziju za svoje doprinose, a da jedan Albanac bude odbijen”, rekla je ona te dodala da se i ovo pitanje mora regulisati.

Inače, postizanje mira u regiji i poboljšanje odnosa između naroda Kosova i Srbije, prema članovima Fonda za humanitarno pravo ne može biti uspješno ako postoje predrasude između Srba i Albanaca.

Share