Kandić: “Nema pravne države, ako institucije prave afere”

NOVI SAD, BEOGRAD – “Onaj ko je izneo podatke o prisluškivanju, o presretanju automobila, mora dati i jasan odgovor, da li se ili nije i na koji način to desilo”, izjavila je za RTV direktorica Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

Ona upozorava da će, ukoliko se sada pređe na novu temu, biti u pravu oni koji kažu da sadašnja vlast koristi iste svoje strategije koje je koristila i kada je bila u opoziciji.

“Mi kao građani, čitajući ono što je objavljeno upadamo u sve veću konfuziju, a to nije dobro za sliku onih koji predstavljaju najvažnije državne institucije”, dodaje Kandićeva, uz opasku da same najave afera, bez njihovog rešavanja, nisu dobre i da nije moguće uspostaviti pravnu državu ako loše funkcionišu same državne institucije.

Kandićeva je kritikovala i nedavno usvojene izmene Zakona o amnestiji, jer se, kako kaže, plaši da će među tri hiljade onih koji će se uskoro naći na slobodi biti i dosta navijača.

“Imamo zakon koji nije strog kada su u pitanju navijači koji jednom skandiraju nož-žica-Srebrenica, a drugi put bubreg-Žuta kuća i to su sve opasne stvari”, poručuje Kandić.

Kako dalje upozorava, “ako imamo blago zakonodavstvo, pa zatim i amnestiju onih koji učestvuju u teškom nasilju na fudbalskim utakmicama, vrlo brzo shvatiti koliko ovakav jedan zakon doprinosi diskriminaciji, netoleranciji i pojačanju nasilja koje je uvek usmereno prema različitima i prema drugima”.

Share