Komemoracija u Lovasu

Juče je u selu Lovas obeležena 21. godišnjica od ratnog zločina koji su pripadnici JNA, paravojne formacije ’Dušan Silni’ i pripadnici lokalne srpske vlasti počinili u ovom hrvatskom selu. Dana 18.10.1991. godine pripadnici srpskih snaga su izveli 51 Hrvata iz Lovasa na obližnje minsko polje i naterali ih da svojim telima „čiste polje od mina.“ Tom prilikom stradalo je 22, a ranjeno 14 osoba. Sudsko veće Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, kojim je predsedavala sudija Olivera Anđelković, izreklo je osuđujuću presudu četrnaestorici optuženih 26.06.2012. godine.

Komemoracija je počela polaganjem venaca i paljenjem sveća na spomen-obeležju na minskom polju. Načelnik opštine Stjepan Milas istakao je da je važno da nikada ne zaboravimo šta se dogodilo. Zamenik župana Vukovarsko-sremske županije, Željko Cirba, naglasio je potrebu da se zna istina o stradalima i ratnim zločinima, pogotovo za mlade generacije: „Nevini su stradali na ovom polju. Niko ne zna zašto. Istina se mora znati i mi je se moramo sećati, kako se zločini ne bi ponovili.“

Komemoraciji su prisustvovali, pored načelnika opštine i zamenika županije, hrvatski ambasador u Beogradu NJ.E. Željko Kuprešak, žrtve i njihove porodice, meštani sela, predstavnici Fonda za humanitarno pravo, Inicijative mladih za ljudska prava iz Srbije i Hrvatske, polaznici FHP škole Tranzicione pravde, Žene u crnom i novinari nekoliko beogradskih medija.

 

Share