Panel diskusija Tranziciona pravda: uloga civilnog društva

Fond za humanitarno pravo iz Beograda i Centar za studije globalnog upravljanja, Londonske škole za ekonomiju i političke nauke, organizovali su 19.06.2009. u beogradskom hotelu Zira panel diskusiju na temu “Tranziciona pravda: Uloga civilnog društva”.

zira1

Na panel diskusiji, koja je organizovana uz podršku fondacije C.S. Mott i Misije OEBS u Srbiji, učestvovali su predstavnici 15 nevladinih organizacija iz Srbije, ali i iz regiona.

Specijalne gošće na diskusiji bile su Sayana Ser iz Dokumentacijskog centra Kambodže, te Armine Ishkanian iz Jermenije, iz Centra za civilno društvo pri Londonskoj školi za ekonomiju.

Tokom prve diskusije, „Uloga civilnog društva u procesu tranzicione pravde: Uporedna iskustva iz različitih konteksta i kontinenata“, koju je moderirao Iavor Rangelov sa Londonske škole za ekonomiju, one su sa učesnicima podelile iskustva iz svojih zavičaja, u pogledu suočavanja sa prošlošću, tranzicione pravde i dokumentovanja činjenica o događajima iz prošlosti.

zira2

Sayana Ser

zira3

Armine Ishkanian

Sledeću diskusiju, na temu „Uloga civilnog društva u procesu tranzicione pravde na Zapadnom Balkanu“ moderirala je izvršna direktorka Fonda za humanitarno pravo, Nataša Kandić.

Tokom te sesije su predstavnici nevladinih organizacija iz regiona sa posebnim zanimanjem diskutovali sa predstavnikom kancelarije haškog Tribunala u BiH, Refikom Hodžićem, o tranzicionoj pravdi, pomirenju i perspektivama zemalja zapadnog Balkana.

zira4

Refik Hodžić, Nataša Kandić i Iavor Rangelov

Jedan od zaključaka ovog skupa bio je taj da bi se nevladine organizacije koje se bave tranzicionom pravdom i pitanjima ljudskih prava trebale češće sastajati i razgovarati o pitanjima od zajedničkog interesa, jer je i panel u hotelu Zira pokazao da je jednodnevni okvir za susrete ove vrste suviše kratak da se iznesu sva mišljenja, zapažanja i predlozi za delovanje u društvu.Share