Deutsche Welle: Mlada Evropljanka 2009.

Sandra_Orlovic_Berlin_2_12_09_

Pravnica Sandra Orlović izBeograda, poreklom iz Tuzle, ovogodišnja je dobitnica nagrade „Mlada Evropljanka 2009. godine“, koju dodeljuje nemačka Fondacija „Hajnc Švarzkopf“ pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta.

Drugu nagradu Fondacije dele Nataša Kandić iz Srbije, Mirsad Tokača iz Bosne i Hercegovine i Vesna Teršelič iz Hrvatske. Priznanje su dobili za svoj neumoran rad na očuvanju mira i poboljšanju razumevanja u jugoistočnoj Evropi.

„Prošlost ne sme biti zaboravljana, a takva tendencija u Srbiji trenutno postoji“, tvrdi Nataša Kandić, direktorka Fonda za humanitarno pravo i dobitnica ovogodišnje nagrade Fondacije „Švarckopf“. „Žrtve su potpuno marginalizovane i one su važne samo na dan obeležavanja određenih datuma ili tokom predizborne kampanje. Žive bez priznanja, poštovanja, solidarnosti i saosećanja“, poručuju Kandićeva.

„Veoma nam je stalo da buduće generacije imaju nezavisnu građu na osnovu koje će da sudi šta se desilo u prošlosti. Posvećeni smo pravu žrtava na istini i pravdi i to nije lako.”

Da se ne zaboravi….

U formi knjige pamćenja, Sandra Orlović, dobitnica ovogodišnje nagrade „Mlada Evropljanka godine“, prikuplja i objedinjuje biografske podatke o svim poginulima u ratu na Kosovu. Radom nastoji, kaže, da prevaziđe praksu manipulisanja sa prošlošću i poricanja ratnih zločina. Nagradu od 5.000 evra utrošiće na jedinstven projekat:

„Plan mi je da jednu grupu dece sa Kosova koju će činiti sve nacionalnosti, odvedem na nekoliko dana van Kosova i da organizujem radionicu sa nekoliko umetnika. Pokušaćemo da kroz igru i druženje dođemo do predloga kako da izgleda jedan memorijalni centar posvećen ubijenoj deci Kosova.“

„Na kraju tunela postoji svetlo“

Nagrade dobitnicima Fondacije „Hajnc Švarzkopf“ uručio je nemački političar i bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Švarc Šiling.

„Nakon svih tih strašnih dešavanja na Balkanu, uvek se nađu ljudi koji se i dalje bore za očuvanje ljudskih prava, ponovno uspostavljanje pravne države i ljudskog dostojanstva. To su ova tri dobitnika nagrade, oni su svetionici.”

Oko 200.000 mladih iz Evrope bili su pozvani da nominuju svoje kandidate. Predsedavajući Fondacijom „Hajnc Švarckopf“, Filip Šarf, komentariše:

„Za nas je bilo odlučujuće suočavanje sa prošlošću. To istovremeno i nagrađujemo, a sve sa ciljem da ubuduće ne bi mogle da budu formirane ideologije koje se temelje na lažnim činjenicama.”

Među prethodnim dobitnicima nagrada Fondacije „Hajnc Švarckopf“ je i bivša tužiteljka Međunarodnog suda za ratne zločine Karla del Ponte.

Autorka: Selma Filipović, Berlin

Share