e-Novine: Poziv na linč

Udruženje „Naši“ iz Aranđelovca, poznato po sprečavanju tribina emisije „Peščanik“ u njihovom gradu, ali i po čestim rasističkim saopštenjima – prepoznalo je politički trenutak današnje Srbije u kojoj fašisoidne ideje, nacistički tekstovi i smeđekošuljaške akcije u stilu SA trupa imaju sve brojniju podršku. Glorifikovanje Draže Mihailovića, novinski serijali o navodnim zločinima partizana, odbijanje da se potpiše Deklaracija iz Terezina o vraćanju imovine rodbini žrtava holokausta, uz sećanje da predstavnici Srbije nisi bili ni u logoru Aušvic gde se obeležavao jedan od najstrašnijih datuma u istoriji čovečanstva, niti su u Moskvi 2005. prisustvovali šezdestogodišnjici pobede nad fašizmom – samo su kockice ovdašnjeg nacionalnog mozaika. Divljanje pripadnika Obraza povodom performansa Žena u crnom uoči tragičnog jubileja u Srebrenici bilo je samo uvod za skaredni incident u samoj Srebrenici gde su pomahnitale četničke grupe, vitlajući zastavama, urlale „Ovo je Srbija“.

Kako se država Srbija ne usuđuje da učini bilo šta energično da se suprotstavi narastajućem fašizmu, sasvim je logično da su priliku za promociju dobili „Naši“ iz Aranđelovca, skupina poremećenih rusofila zadojenih velikosrpskim virusima. Na plakatima koji se javno lepe po Srbiji, piše: „U anketi Udruženja ’Naši’ građani Srbije među mnoštvom onih koji rade protiv interesa svoje države i naroda, izglasali su pet vodećih ličnosti za koje smatraju da se ističu po mržnji, rasizmu i srbofobiji, uključujući i neizbežnu TV B92“.

srbofobi1a

Sasvim slobodno, kao što priliči uglednom fašisti koji živi i radi u Srbiji, oglasio se Ivan Ivanović, predsednik organizacije „Naši“ koji kaže: „Kroz ovu akciju pokazano je pravo stanje šta građani misle o nevladinim organizacijama i zagovornicima cepanja Srbije. Uz petoro `pobednika` koji se nalaze na plakatu bilo je još dosta pretendenata da uđu u pet `najboljih`. U glasanju, kao najomraženija se istakla medijska kuća TV B92, međutim ovo je bio izbor za najomraženiju osobu i tu titulu ponela je Nataša Kandić“.

srbofobi2a

Na sajtu B92 (koji je ovu vest objavio bez ikakvih detalja, pominjući jedino da je B92 među „najomraženijima“), nalazi se izjava Marka Karadžića, državnog sekretara u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava:  “Navodne ankete koje se koriste kao osnov za pravljenje lista za odstrel ili poziva na linč delo su onih koji ne smeju da stanu svojim imenom iza svog dela, već se kriju iza imena fantomskih organizacija, a na meti su im očigledno političari, borci za ljudska prava i mediji i demokratske vrednosti u ovom društvu. Tu se nema šta reći, već da nije u skladu sa zakonom i da sigurni budu da će ovakve akcije, organizatori i oni koji ih sprovode, odgovarati u skladu sa zakonom”.

Koliko se „Naši“ plaše državnih organa svedoči i ova Ivanovićeva izjava: „Medijski napadi na organizaciju ’Naši’ od strane prozvanih ličnosti sa plakata su dokaz da naše akcije imaju smisla i samo nam daju još više snage za borbu“. U svojoj bezbrižnosti, Ivanović je na webu ostavio i broj telefona (064 992 77 44), valjda očekujući čestitke i pohvale… Da ipak proverite?

 

Share