Danska: Obilježena godišnjica genocida u Srebrenici

DNEVNI AVAZ, 9. juni 2009. — Tradicionalna manifestacija kojom se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici, a koju svake godine organizira drugi džemat Bošnjačke islamske zajednice u Danskoj, ove godine održana je u Esbjergu.

U prelijepoj sportskoj dvorani okupilo se oko 1.500 uglavnom Bošnjaka i Danaca, a bilo je i Albanaca, Turaka, Hrvata… što govori da obilježavanje ove tragedije poprima internacionalni karakter. Prisutne je u ime organizatora pozdravio Idriz Kadžetović, dok je gradonačelnik Esbjerga Jonni Satiup u vrlo emotivnom govoru istakao:
– Svijet je jako sporo spoznao razmjere zločina srpske vojske nad civilima Srebrenice, gdje ih je blizu deset hiljada pobijeno, a dodatnih dvadeset i pet hiljada protjerano sa svojih ognjišta. Teško je shvatiti toliki zločin. Mi smo tu da se sjetimo žrtava, ali i da taj zločin osudimo i uradimo sve što je u našoj moći kako bismo spriječili da se ne ponovi.

danska_srebrenica1a

Posetioci komemoracije u Danskoj

Ambasador BiH u Danskoj Muhamed Hajdarević izrazio je uvjerenje da Srebrenica nije zaboravljena, podsjetivši prisutne na govor Baraka Obame u Kairu. Hajdarević je posebno zahvalio za dolazak Nataši Kandić, što je, kako je rekao, dokaz da u svakom narodu postoji zdravo tkivo s kojim treba sarađivati i razvijati dobrosusjedske odnose.
Nataša Kandić popela se za govornicu praćena burnim aplauzom publike:
– Meni bi bilo mnogo draže da se vama danas obratio neki srpski političar, priznao strašan zločin nad Bošnjacima i drugim građanima BiH i tražio oprosta od vas. Dok god se to ne desi, mi ćemo protestovati pred zgradom Vlade i tražiti da se 11. juli u Srbiji obilježava kao u ostalim evropskim državama.
Skupu su se obratili i Osman Suljić, načelnik Srebrenice, član danskog parlamenta Kim Mortensen, te Esma Palić, Hajra Ćatić i Abdulah Fejzić, predsjednik IZ Bošnjaka u Danskoj.
Kao i svake godine, prisutni su s velikom pažnjom, ne krijući suze, gledali dokumentarni film o iskopavanju masovnih grobnica, uz komentar Amora Mašovića.
Vrijedne domaćice za ovu priliku spremile su raznovrsne bosanske specijalitete. Domaćini, koji su se obradovali dolasku ekipe „Dnevnog avaza“, također su spremno služili goste i još jednom pokazali bošnjačku gostoljubivost.
M. MAHMUTOVIĆ

Share