B92: Država zaboravila sjeverinske žrtve

Država zaboravila sjeverinske žrtve

Beograd — Prvi opštinski sud u Beogradu odbacio je tužbu porodica ubijenih u ratnom zločinu u Sjeverinu pre 17 godina protiv Republike Srbije za naknadu štete.
Tužbu je podnelo 25 članova porodica koje traže pojedinačne odštete u rasponu od milion i 250 hiljada do milion i po dinara, na ime pretrpljenog bola. Podsetimo, za otmicu i ubistvo 16 muslimana iz Sjeverina pravosnažno su osuđeni pripadnici paravojne formacije “Osvetnici“, koje je predvodio haški optuženik Milan Lukić.

Država mora da snosi punu odgovornost za zločin koji se dogodio u Sjeverinu 22. oktobra 1992. godine, smatraju članovi porodica žrtava.
Oni tvrde da je Srbija odgovorna za zločin koji su počinili pripadnici paravojne formacije “Osvetnici” pod komandom Milana Lukića.
U mestu Mioče u Bosni, oni su oteli 16 građana Sjeverina muslimanske veroispovesti, koje su zatim mučili i ubili.
“Ovo je njihovo četvrto pogubljenje. Prvi put, kad su odvedeni i pobijeni, drugi put kad je bilo prvo suđenje, treći put kad je bilo ponovljeno suđenje, i ovo je četvrti put da se izvršava njihovo pogubljenje“, ispričao je Behudin Hodžić.
“Mnogo drugačije se reaguje na neke druge, na kriminalce, a mi i posle 17 godina nikakvu pomoć nismo mogli da dobijemo od države“, kaže Dževad Koldžić.
Državni sekretar Minstarstva za ljudska i manjinska prava Marko Karadžić kaže da država nije temeljno pristupila problemu zločina iz ratova devedesetih.
Zbog toga je jako važno otkriti punu istinu, ali i finansijski pomoći porodicama žrtava, smatra Karadžić.
Ipak, u slučaju Sjeverina, sud je došao do zaključka da odgovornosti države – nema.
“Presudom Prvog opštinskog suda odbijen je zahtev tužilaca kao članova porodica nastradalih u mestu Mioče 1992. godine, jer je sud našao da ne postoji odgovornost države Republike Srbije za smrt tih lica”, rekla je portparolka Prvog opštinskog suda Vesna Sekulić.
U Fondu za humanitarno pravo kažu da je Srbija morala da zaštiti svoje građane i ukine autobusku liniju Rudo-Priboj preko Sjeverina, i najavljuju žalbu na presudu suda.
“Generalna obaveza, koja je prema tadašnjim zakonima postojala je da policija mora da pruži bezbednost svojim građanima. Čak, po tadašnjem zakonu o unutrašnjim poslovima, po članu 15, MUP je mogao da ograniči kretanje svojih građana, ukoliko su njihovi životi bili ugroženi”, ukazala je Sandra Orlović iz Fonda za humanitarno pravo.
Za zločin u Sjeverinu na 20 godina zatvora pravosnažno su osuđeni Milan Lukić i Oliver Krsmanović, obojica u odsustvu, kao i Dragutin Dragićević, dok je Đorđe Šević osuđen na 15 godina.
Komandant jedinice Milan Lukić je u Hagu, gde mu se sudi za ratne zločine nad muslimanskim civilima u Višegradu i okolini.

(Sajt B92)

Share