Danas: Apel Tadiću i Cvetkoviću

Beograd – Predstavnici Fonda za humanitarno pravo pozvali su predsednika Borisa Tadića i premijera Mirka Cvetkovića da preduzmu neophodne zakonske izmene ili na drugi način počnu da brinu i materijalno pomažu porodice otetih Bošnjaka iz Sjeverina.

Kako je najavila Sandra Orlović, zamenica direktorke FHP-a, ta nevladina organizacija podneće žalbu Okružnom sudu u Beogradu na presudu Prvog opštinskog suda, kojom je odlučeno da država Srbija ne mora da isplati odštetu porodicama 16 Bošnjaka, koje su oteli i streljali članovi srpske paravojne grupe „Osvetnici“ u Višegradu oktobra 1992. Ona je istakla da će Fond podneti nove dokaze i da neće prestati da se bori „za kakvo-takvo obeštećenje ovih porodica“.

Behudin Hodžić, čiji je otac Medo otet i ubijen u Višegradu, smatra da je „Srbija jedini krivac“ za ovaj zločin i da je ova sudska odluka četvrto pogubljenje žrtava.

– Prvi put kada su oteti i ubijeni, zatim kada je završeno prvo i drugo suđenje i sada, četvrti put. Jedini krivac i nalogodavac ovog zločina su državni organi i država Srbija. Oni su stajali iza svega. Svi znamo da su aktivno pomagali Vojsku RS, a ovi osuđeni zločinci su bili redovni pripadnici te vojske – istakao je Hodžić.

Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u ovom slučaju može samo da „radi na poboljšanju zakonske regulative“, kazao je državni sekretar Marko Karadžić.

– Svim žrtvama, bez obzira na nacionalnu i versku pripadnost, mora da se prizna pravo da su žrtve i mora im se omogućiti da u ovoj zemlji nastave život dostojan čoveka – rekao je on.

Autor: A. R.

Share