Oslobođenje: Oslobađanje Florima Ejupija ishitreno

Oslobađanje Florima Ejupija ishitreno

Mješovito vijeće Vrhovnog suda Kosova je krajem prošle sedmice „uslijed nedostatka dokaza” oslobodilo kosovskog Albanca Florima Ejupija od svih optužbi za teroristički napad na autobus Niš-Ekspressa, koji se dogodio 16. februara 2001. godine u blizini Podujeva, kada je ubijeno 11, a ranjeno 10 Srba.

DNK analiza kao dokaz

Fond za humanitarno pravo Kosova smatra da je odluka Vrhovnog suda Kosova neshvatljiva sa stanovišta prava i neprihvatljiva za porodice žrtava i preživjele koji godinama čekaju na zadovoljenje pravde. Primjerenije težini krivičnog djela je bilo da je Vrhovni sud odlučio da ponovo otvori pretres i neposredno izvede dokaze, uključujući saslušanje svjedoka, te time otkloni sve kritike i nezadovoljstvo porodica žrtava ovog oslobađanja lica koje je prethodno osuđeno na 40 godina zatvora.

FHP Kosovo podsjeća da je 6. juna 2008. godine, Međunarodno veće Okružnog suda u Prištini, kojim je predsjedavala sutkinja Hajnalka Karpati, izreklo Florimu Ejupiju maksimalnu kaznu od 40 godina zbog odgovornosti za teroristički napad na autobus Niš-Ekspressa. U toku dokaznog postupka, sud je na osnovu DNK analize utvrdio da je opušak od cigarete pronađen na mjestu zločina  pripadao Ejupiju. U prilog Ejupijevoj odgovornosti za ovaj zločin, na glavnom pretresu je svjedočio i zaštićeni svjedok Alfa, koji je kazao da mu je optuženi lično rekao da je on bio taj koji je daljinski aktivirao eksploziv prilikom prolaska autobusa, tako što je spojio žice povezane sa eksplozivom ispod puta.

Kratkotrajno ohrabrenje

Napad na autobus Niš-Ekspressa je jedan od najtežih zločina počinjenih nad kosovskim Srbima, poslije dolaska međunarodnih snaga na Kosovo. Zbog toga je prvostepena presuda Florimu Ejupiju bila ohrabrujuća i primjer da su kosovske institucije odlučne da procesuiraju zločine nad Srbima.

Dijametralno suprotne odluke prvostepenog i drugostepenog suda, o kojima su presudnu ulogu imale međunarodne sudije, otvaraju pitanje koliko je misija EULEX-a stručno spremna da pomogne kosovskom pravosuđu da uspostavi vladavinu prava i ukine kulturu nekažnjavanja, kaže se u saopštenju FHP Kosova.

Share