Deutche Welle: Raščistiti sa svim zločincima

Izvor: Deutche Welle

Nataša Kandić je sinoć rekla da bi Tužilaštvo za ratne zločine trebalo da zatraži pokretanje istrage protiv svih pripadnika PJP za koje postoje “ozbiljni podaci” o tome da su učestvovali u ratnim zločinima na Kosovu.

Kandić je sinoć (13.3.) agenciji Beta rekla da je odluka Tužilastva da zatraži pokretanje istrage protiv petorice bivših pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije veoma efikasna, ali ne i dovoljna pošto su i dalje na slobodi pojedinci koji su učestvovali u ratnim zločinima. “Mora se imati u vidu da postoje ozbiljni podaci i protiv drugih pripadnika policije, naročito u Leskovcu, koji su i dalje ostali na svojim pozicijama, kao i da će oni koristiti sva sredstva kako bi se zaštitili od odgovornosti”, navela je Kandić.

Nedopustiva sloboda

Ona je dodala da je nedopustivo da na slobodi bude “neko za kojeg postoje ozbiljne indicije da je učestvovao u ratnim zločinima, a sada ima poziciju u Nezavisnom sindikatu policije”. “U ovom slučaju policija i tužilaštvo moraju da budu energični pošto nema nikakvog kretanja ka evropskim integracijama dok se od policije i vojske ne naprave odgovorne institucije u kojima će se rasčistiti sa onima koji su počinili teška krivična dela”, kazala je Kandić.

Veće za ratne zločine

Zahtev za sprovođenje istrage protiv petorice bivših pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije je upućen istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. Tužilaštvo za ratne zločine je istaklo da “akcija nije uperena protiv pripadnika policije koji su se 1999. odazvali pozivu da brane svoju zemlju”.

Share