Večernje novosti: Policajci pod sumnjom

Izvor: Večernje novosti

Tužilaštvo za ratne zločine zatražilo je pokretanje istrage i određivanje pritvora petorici bivših pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije zbog sumnje da su počinili ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima, saopštilo je u petak tužilaštvo.
Zahtev za sprovođenje istrage je upućen istražnom sudiji Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu, navedeno je u saopštenju tužilaštva uz napomenu da je cilj istrage “utvrđivanje činjenica i prikupljanje dokaza o eventualno izvršenim ratnim zločinima”.
Tužilaštvo za ratne zločine je istaklo da “akcija nije uperena protiv pripadnika policije koji su se 1999. odazvali pozivu da brane svoju zemlju”.
“Tužilaštvo za ratne zločine postupa isključivo protiv pripadnika policije koji su svojim delovanjem, po proceni Tužilaštva, teško prekršili humanitarno pravo”, navedeno je na kraju saopštenja.

Portparol Tužilaštva za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da je istraga protiv bivših pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije usmerena samo na one policajce koji su prekršili zakon i koji su iz rata “želeli da izvuku profit”.
“Istraga je isključivo usmerena ka sprovođenju pravde za žtrve, na one koji su se ogrešili o zakon, na one koji su ubijali žene i decu i pljačkali”, rekao je Vekarić za televiziju B92 i dodao da je 99 odsto policajaca časno radilo svoj posao.
Vekarić je rekao da među uhapšenima ima i starešina, ali nije želeo da otkrije imena policajaca koji su pod istragom. On je dodao da je reč o ratnim zločinima na Kosovu 1999. godine i o teškim kršenjima humanitarnog prava.
Fond za humanitarno pravo je pre desetak dana podneo krivičnu prijavu protiv 15 pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije zbog zločina koji su na Kosovu počinjeni 1998. i 1999. godine, a na osnovu izjava policajaca koji su svedoci zločina.
Istraga koju je zatražilo srpsko Tužilaštvo za ratne zločine protiv pet bivših pripadnika 37. odreda Posebnih jedinica policije nije prijatna za policiju i Ministarstvo unutrašnjih poslova će pružiti pravnu pomoć svojim pripadnicima, izjavio je ministar Ivica Dačić.
“Nadamo se da će svako od (optuženih) pripadnika ko je učestvovao u operacijama na Kosovu i Metohiji biti u stanju da dokaže svoju nevinost”, rekao je ministar unutrašnjih poslova.
Prema njegovim rečima, u toku istrage treba biti veoma oprezan i videti postoje li jasni dokazi, a MUP će, prema njegovim rečima, u tome svakako učestvovati.
Dačić je objasnio da je akcija Tužilaštva započeta pre formiranja vlade, i da je zahtev za sprovođenje istrage nastavak te akcije.
Istraga nije prijatna ni za koga, pogotovo ne za pripadnike MUP-a koji su bili angažovani na Kosovu i Metohiji, ali se sa time treba suočavati, istakao je Dačić za TV Pink.

Share