B92: Jednom CIA uvek CIA

Izvor: B92

S druge strane, direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić rekla je, gostujući u emisiji Kažiprst na B92, da bivši šef Državne bezbednosti Srbije Jovica Stanišić “još uvek ima veze sa raznim obaveštajnim službama svuda u svetu”.

“Neko, ko je jednom u tim vodama, nikada ne izlazi iz tih voda, pa bilo da ostaje u nekim posrednim odnosima s tim ljudima, ali je neko ko je uvek relevantan, pa sada pokušava da nekako izbegne suđenje”, rekla je ona.

Kandićeva sumnja da bi do “izbegavanja” suđenja Stanišiću moglo da dođe, jer je to suđenje sa stanovišta međunarodnog humanitarnog prava i ustanovljenja novih činjenica i važno i opasno – u pitanju je Srebrenica i angažovanje policije i “crvenih beretki”.

Suđenje Stanišiću opasno je za interpretaciju kakvu Srbija ima o tim događajima i u pitanju je presuda Međunarodnog suda pravde po tužbi BiH, kazala je ona.

Direktorka FHP-a smatra da je zajednički interes onih koji pripadaju “Stanišićevom klanu” i onih koji su danas u vlasti da pitanje te prošlosti ne treba otvarati i da postoji “razumevanje” za ono što Stanišić radi, a to je lobiranje i pokretanje svih poluga koje je nekad imao na raspolaganju, kako bi pokušao da tog suđenja ne bude.

Ona je navela da je američki Stejt departmant ranije podržao predlog da Stanišić bude pušten na privremenu slobodu, navodeći koliko je on koristio i pomogao u oslobađanju talaca tokom rata u BiH.

“Nikada niko nije imao nikakvu podršku nikakvih obaveštajnih službi, niti državnih administracija, osim Jovice Stanišića”, tvrdi direktoraka Fonda za humanitarno pravo.

Ona smatra da je Stanišić imao “jake veze, koje nisu potpuno izbrisane”, i da te veze ne prestaju i po okončanju aktivanog rada u službi i da u tom smislu postoji podrška.

Kada je neko kao što je Stanišić u situaciji da mu predstoji suđenje, postoji interes i stranih obaveštajnih službi, u ovom slučaju Amerike, da mu se pomogne i on koristi sve, kaže ona.

Kandić je navela da odavno postoji strah da niko nije toliko moćan kao Stanišić i dodala da postoji procena da on ima veze i sa situacijom otkrivanja, odnosno neotkrivanja generala Ratka Mladića i da i te kako ima uticaja na delove BIA-e i MUP-a i vojne službe i da bi se mogao dogoditi kraj Haškog tribunala, a da to suđenje Stanišiću još nije počelo.

Share