Koha Ditore: Reagovanje u vezi presude Haškog tribunala za zločine na Kosovu

Izvor: Koha Ditore

PRESUDA, DOKAZ O SRPSKOM GENOCIDU NA KOSOVU

“Taj režim je izgubio i moralno pravo ne samo za vlast već i za samo spominjanje jedne zemlje kao što je Kosovo, kada se zna da su ti zločini potvrđeni od strane najviše međunarodne pravde koja danas postoji.” – istakao je zamenik premijera Kući.

Presuda Haškog Tribunala o kažnjavanju petorice bivših srpskih visokih političkih i vojnih zvaničnika za zločine na Kosovu, je dokaz da je srpski državni aparat planirao i sprovodio etničko čišćenje albanaca – ocenili su rukovodioci Kosovskih institucija. Na osnovu procene pravnih stručnjaka i državnih lidera, ova odluka ide u korist odbrani zakonitosti proglašavanja nezavisnosti Kosova i pruža odbrambeni argumenat ispred Međunarodnog Suda Pravde.
Nekoliko sati nakon proglašavanja presude, zamenik premijera Kosova, Hajredin Kući je izjavio da izvršna vlast poštuje odluku Međunarodnog Pravnog Suda kojom je potvrđeno da su na Kosovu izvršeni zločini potiv čovečanstva, etničko čišćenje, paljenje zemljišta, ubistva do stepena genocida protiv albanskog stanovništva i da je sve to vođeno od strane autoritativnog rukovodstva Srbije.
“Ova odluka pokazuje koliko je bio težak život kosovskih albanaca pod tim režimom i koliko su albanci imali prava da se oslobode od tog režima i da traže nezavisnost”.
“Taj režim je izgubio i moralno pravo ne samo za vlast već i za samo spominjanje jedne zemlje kao što je Kosovo, kada se zna da su ti zločini potvrđeni od strane najviše međunarodne pravde koja danas postoji”, istakao je zamenik premijera Kući.

Srbi treba da se kaju

Po njemu, presuda predstavlja vrstu satisfakcije za patnju Kosovskog naroda,  za porodice žrtava i ukazuje da ipak jednoga dana pravda stiže na svoje mesto. On je izrazio želju da ova odluka pomogne denacifikaciji Srbije i da se shvati kao znak jedne nove politike koja podrazumeva kajanje srpskog naroda za sve ono što se uradilo drugima i da se pokuša sa okretanjem novog lista istorije.
“Svaki racionalan čovek u Srbiji treba da se oseća nelagodno zbog takvog rukovodstva i da se oseća krivim za to. Samo njihovo  kajanje je znak da se takve stvari neće ponoviti”  – izjavio je drugi čovek vlade.

Predsednik Kosova, Fatmir Sejdiu je upozorio da su srpske snage izvršile ubistva sa potpunim predumišljajem, izjavljujući u međuvremenu da je izrazio nadu da će pravda ponuditi spokoj porodicama oštćenih. Predsednik države je pozdravio presudu Haškog Tribunala protiv srpskih zvaničnika uz opomenu da je slučaj trebao da bude istražen još bolje.
“Uvek verujem u presude Međunarodnog Suda ali želim istaći da se uvek svaki predmet treba istražiti na najbolji mogući način” – izjavio je Predsednik Kosova Fatmir Sejdiu tokom konferencije za štampu u State Departmentu. Po njemu, srpske snage su izvršile nebrojeno mnogo zločina na prostorima bivše Jugoslavije, a zločine na kosovu je imenovao kao “ubistva sa potpunim predumišljajem”.
“I naravno uvek je neko bio na čelu tih izvršavanja, ali uvek su i saradnici ti koji planiraju takve genocidne politike” – izjavio je Predsednik Sejdiu, navodeći da je pravda glavni spokoj za narod, zemlju i za porodice žrtava.
Nasuprot njima, podpredsednica Srpskog Nacionalnog Saveta, Rada Trajković je ocenila da će putem presude bivšim srpskim visokim zvaničnicima biti pružen podstrek onome delu međunarodne zajednice koja podržava pravo na samo opredeljenje.
“Proglašavanje presude protiv bivših srpskih rukovodioca dolazi u jednom teškom trenutku uzimajući u obzir činjenicu da je Srbija rat za odbranu Kosova vodila na osnovu odluke Međunarodnog Suda Pravde” – izjavila je Trajković za FoNet.
Prema g. Trajković, ova odluka nalazi Srbiju u jednoj ne povoljnoj međunarodnoj poziciji i po njoj jedino je ohrabrujuće oslobađajuća optužba protiv bivšeg predsednika Srbije Milana Milutinovića. Ipak, Trajkovićka ocenjuje da srpski narod ne bi trebao da iskoristi ovaj trenutak za odbranu onih koji su proglašeni krivim. “Našem društvu je potrebno suočavanje sa svojom krivicom kako bi imali više kredibiliteta da zahtevamo krvicu kod drugih” – rekla je Rada Trajković.

ARGUMENAT ZA SLUČAJ PRED MEĐUNARODNIM SUDOM PRAVDE

Kosovska advokatkinja Kosovare Keljmendi, iako je izrazila nezainteresovanost po pitanju presude Tribunala, navela je da presuda ima i svoju pozitivnu stranu u političkom pogledu, “jer je to još jedan argumenat više zašto je Kosovo bilo u pravu kada je proglasilo nezavisnost” To će prema njoj uticati na pitanje koje je Srbija postavila ispred Međunarodnog Suda Pravde u Hagu. Gđa Keljmendi se ne slaže sa visinom određenih kazni, jer smatra da je stepen počinjenih zločina bio veći u odnosu na iskazane kazne i da presuda ne predstavlja potpunu moralnu satisfakciju za porodice žrtava. Takođe i obrazloženje za Milutinovićevo oslobađanje Keljmendi smatra smešnim i neozbiljnim uzimajući u obzir da je on vršeći dužnost predsednika Srbije bio ujedno i član vrhovnog štaba Jugoslovenske Vojske.
Tri člana porodice gđe Kosovare Keljmendi su 3 marta 1999 godine ubijena od strane srpskih snaga. Njen otac, poznati kosovski advokat Bajram Keljmendi i njena dva brata Kuštrim i Kastriot su odvedeni u toku noći iz njihovog doma tokom NATO bombardovanja na periferiju Prištine i ubijeni su od strane srpskih snaga.
Presuda međunarodnog suda nije podstakla neku veću dozu entuzijazma niti kod porodice Beriša koja je zadobila mnogo štete od strane srpskih snaga tokom zadnjeg rata. Predstavnici ove porodice su potvrdili poverenje u Haški Tribunal ali sumnjaju da ova institucija ima neka ograničenja kada se radi o vađenju činjenica.
“Oslobađanje od odgovornosti predsednika Srbije Milutinovića, nas je ožalostilo i povredilo” – rekao je Hysni Beriša iz Suhe Reke koji je izgubio 50 svojih rođaka. Prema gdin. Beriši, uticaj bivšeg predsednika Srbije je bio vidljiv po pitanju počinjenih zločina i zbog toga oslobađanje od optužbe se ne opravdava. Takođe i kazne za pet bivših visokih zvaničnika nisu olakšale patnju ovog čoveka koji je tokom 2006 svedočio u procesu ispred Haškog Tribunala.
“Kazne za grupu zvaničnika su dosta niske. Ne samo da su neprihvatljive već su čak i uvredljive za nas” – izjavio je Beriša vidno uznemiren. Ipak, kao neku vrstu podstreka Hysni Beriša je izdvojio činjenicu da je ovo prvi put da su kažnjeni počinioci zločina na Kosovu” – reko je Beriša.
Haški Tribunal je u četvrtak osudio na po 22 godine zatvora bivšeg zamenika premijera Jugoslavije Nikolu Šainovića, generala Jugoslovenske Vojske Nebojšu Pavkovića i generala srpske policije Sretena Lukića za zločine počinjene protiv čovečnosti. General Vojske Jugoslavije Vladimir Lazarević i šef opšteg štaba Dragoljub Ojdanić su proglašeni krivim za pomoć i potsticanje u izvršavanju jednog broja prisilnog proteravanja albanskog naroda sa Kosova i osuđeni su na po 15 godina. Milan Milutinović bivši predsednik Srbije je oslobođen od svih optužbi. Ovo je prva presuda izrečena od strane Haškog Tribunala za počinjene zločine od strane snaga Federalne Republike Jugoslavije i Srbije protiv kosovskih albanaca tokom rata na Kosovu 1999 godine.

Share