B92: FHP zaprepašćen presudoom Mediću

Izvor: B92

Fond za humanitarno okarakterisao je kao zaprepašćujuću odluku Veća za ratne zločine da pripadnika “Škorpiona” Aleksandra Medića osudi na pet godina zatvora.

Podsetimo, Veće za ratne zločine je 28.januara izreklo presudu u ponovljenom suđenju Aleksandru Mediću za krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva. Bivši pripadnik “Škorpiona“, jedinice Službe državne bezbednosti, tereti se da je pomagao u ubistvu šestorice muslimanskih civila, od kojih su trojica bili maloletni, u blizini Trnova 1995.

FHP je tim povodom izdao saopštenje u kom navodi da je takva presuda zaprepašćujuća, ali očekivana.

“Ta odluka doneta je nakon niza nezakonitih, nepravnih i neprofesionalnih odluka Tužilaštva za ratne zločine prvostepenog veća Okružnog suda – Veće za ratne zločine i Vrhovnog suda Srbije“, stoji u saopštenju.

Fond navodi i da nijedan predmet ratnih zločina nije imao tako brojne, kvalitetne, validne i raznovrsne dokaze, ali da je suđenje nepotrebno odugovlačeno, da se insistiralo na nebitnim detaljima i da je proces okončan katastrofalnom presudom u kojoj je jedan optuženi oslobođen odgovornosti, jedan je osuđen na pet godina zatvora, jedan na 13 godina, a samo komandant „Škorpiona“ i njegov vozač na maksimalnih 20 godina zatvora.

Share