Obustavljeno suđenje general Diković protiv Nataše Kandić

Beograd – Suđenje po tužbi načelnika Generalštaba Vojske Srbije Ljubiše Dikovića protiv bivše direktorke Fonda za humanitarno pravo Nataše Kandić zbog klevete, obustavljeno je u Prvom osnovnom sudu u Beogradu.

 

Do obustave postupka je došlo zbog izmene Krivičnog zakonika Srbije i dekriminalizacije krivičnog dela za koje je general teretio Kandićevu.

– Lično mislim da je velika šteta što smo Fond za humanitarno pravo, ali i ja lično, izgubili priliku da pred sud iznesemo sve relevantne dokaze do kojih smo došli i koji su obelodanjeni u dosijeu „Diković“, ističe Kandićeva za Danas. Prema njenim rečima, Fond je došao i do novih saznanja, koje je prikupio od pripadnika 37. motorizovane brigade.

General Diković podneo je tužbu protiv direktorke FHP krajem marta prošle godine zbog njenih optužbi da je u njegovoj zoni odgovornosti na Kosovu 1998. i 1999. godine bilo ratnih zločina. Tužba je bila podneta na osnovu sedam tačaka iz dosijea o Dikoviću koji je krajem januara 2012. objavio Fond. U dosijeu je navedeno da je 37. motorizovana jedinica Vojske SR Jugoslavije na Kosovu, kojom je komandovao Ljubiša Diković, a koju je Slobodan Milošević odlikovao Ordenom narodnog heroja, počinila zločine ubistva civila, silovanja, maltretiranja i prebijanja.

Diković je odbacio optužbe kao neistine i udar na Vojsku Srbije i na funkciju načelnika Generalštaba.

Share