B92: Artmanova: Predmet manipulacije

Izvor: B92

Bivša portparolka Haškog tribunala Florans Artman izjavila je da su navodi o trgovini organima otetih Srba i ostalih nealbanaca predmet manipulacija.

Artman

“To je predmet manipulacija, jer ne možete da nemate informacije o nastalima, a da sada već znate kako su ubijeni”, objasnila je Artmanova danas u Beogradu na konferenciji Fonda za humnitarno pravo na kojoj je prestavljeno osnivanje koalicije za podršku inicijativi za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica za ratne zločine.

Svakome je jasno da tu ima manipulacija, zato treba istražiti gde su te osobe prebačene u zatoceništvo – na Kosovo ili van Kosova, treba proveriti sve indicije iako nema čvrstih dokaza, kazala je ona.

Direktorka FHP-a Nataša Kandić ocenila je da istraživanje navoda o trgovini organima Srba prebačenih u Albaniju nije najbolji put za istraživanje sudbine nestalih i za otkrivanje tajnih lokacija sa njihovim posmrtnim ostacima.

Prema njenim rečima, predstavnici FHP-a na polju trgovine organima ne mogu ništa učiniti, jer nisu “ni eksperti ni vidovnjaci” da mogu otkriti nešto za šta još ne postoje dokazi i ozbiljne indicije.

“Što se tiče transfera ljudskih organa… lično nikada nisam videla nijedan izveštaj bilo da je to nešto što je moguće utvrditi, to je nešto što se pojavilo u knjizi Karle del Ponte”, kazala je direktorka FHP-a.

Prema rečima Kandićeve, prvi korak u rasvetljavanju sudbine nestalih trebalo bi da bude istraživanje indicija o prebacivanju otetih ne samo u Albaniju već i u Makedoniju, za šta, kako je rekla, postoje ozbiljne indicije čijom istragom tužilaštvo treba da se bavi.

Identifikacija lokacija sa posmrtnim ostacima je ono što je važno za porodice koje žele da im se predaju posmrtni ostaci, kazala je ona i navela da se na žalost na osnovu tih ostataka ne može utvrditi da li je bilo vađenja organa ili ne.

Share