Danas: Sejdiju: Integracije važne za istinu o nestalima

Izvor: Danas

Predsednik Kosova Fatmir Sejdiju izjavio je juče da sve države regiona treba da se okrenu evroatlantskim integracijama, jer će to ubrzati rasvetljavanje događaja iz prošlosti i obezbediti bolju budućnost i zajedničku perspektivu.

Na otvaranju Četvrtog regionalnog foruma o uspostavljanju pravde u postjugoslovenskim društvima u Prištini, Sejdiu je rekao da Kosovo podržava incijative za suočavanje sa prošlošću, jer želi da sazna sudbinu nestalih u sukobima.

Prema njegovim rečima, događaji iz prošlosti ne bi smeli ni da se zaborave, a potrebno je i više činjenica i dokaza o onome što se dogodilo kako bi se ostvarila pravda za žrtve i rasvetlila sudbina nestalih. Zamenik šefa Misije Euleks Roj Riv rekao je da će ta misija početkom decembra na Kosovu preuzeti odgovornost za istrage o svim zločinima i nestalim osobama, a u tom poslu tesno će sarađivati sa predstavnicima građanskog društva. Prema njegovim rečima, misija EU preuzeće od Unmika 1.200 predmeta u oblasti ratnih zločina i 300.000 dokumenata o nerešenim postupcima, a biće usvojena i strategija kako da oni budu rešeni što pre. Dodao je da na Kosovu još nije nađeno i identifikovano 1.550 osoba, a da treba da se identifikuje 400, čiji su posmrtni ostaci pronađeni.

Četvrti regionalni forum o uspostavljanju pravde u postjugoslovenskim društvima održava se u Prištini, a prethodna tri održana su u Sarajevu, Zagrebu i Beogradu. Forum u Prištini posvećen je incijativi o formiranju Regionalne komisije za utvrđivanje i kazivanje činjenica o ratnim zločinima (REKOM).

Share