B92: Inicijativa za Regionalnu komisiju

Izvor: B92

Koalicija za formiranje Regionalne komisije za utvrđivanje ratnih zločina iniciraće otvaranje parlamentarne rasprave o osnivanju i mandatu buduće komisije.

Kako je saopštio Fond za humnitarno pravo (FHP), u tu svrhu biće prikupljeno milion potpisa. Inicijativa će biti upućena skupštinama država nekadašnje SFRJ. Na Četvrtom Regionalnom forumu o uspostavljanju pravde u post-jugoslovenskim društvima, sutra i prekosutra u Prištini, nastaviće se razgovor o toj inicijativi čiji se epilog očekuje 2010. godine.

Forum koji će okupiti više od 300 učesnika među kojima i neke od žrtava zločina, otvoriće predsednik Kosova Fatmir Sejdiu.

Najavljeno je i učešće specijalnog izaslanika EU Pitera Fejta, šefa Misije OEBS-a na Kosovu ambasadora Vernera Almhofera i ministarke pravde Kosova Nekibe Keljmendi.

Inicijatori za formiranje Komisije su Fond za humanitarno pravo (Srbija), Documenta (Hrvatska), Istraživačko-dokumentacioni centar (BiH), a organizatori dvodnevnog skupa u Prištini su i Udruženje Shpresimi i organizacija Izgradnja zajednice u Mitrovici (Community Building).

Prema podacima organizatora, u ratovima na prostoru bivše Jugoslavije stradalo je više od 130.000 ljudi, a još se ne zna sudbina 17.000.

Share