Tanjug: Kandić: Tužilac nije dorastao predmetu Haradinaj

Izvor: Tanjug | Foto: FoNet |

kandic-v

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila je danas da je “svako ko je pratio suđenje Ramušu Haradinaju pred Haškim tribunalom mogao da vidi da tužilac nije dorastao tom predmetu”.

Kandićeva je u intervjuu Televiziji B92 rekla da tužilac “nije imao dovoljno znanja i poznavanja celog konteksta”, kao i da je presedan to što Tužilaštvo nije uspelo da dokaže zločine protiv čovečnosti niti da je u pitanju zajednički zločinački poduhvat. Ona je ocenila da je to “katastrofa”.
Ukazujući da nisu izneti dokazi koji pokazuju šta se sve događalo, Kandićeva je kazala da je dobar deo dokaza Haškog tužilaštva dokumentacija koju je MUP Srbije predao tom tužilaštvu, dodavši da su izjave sa saslušanja Albanaca koje je srpska policija 1998. godine hapsila.
“Da li takva dokumentacija može da ima bilo kakvu vrednost, ako se zna da su brojne međunrodne i lokalne nevladine organizacije za ljudska prava izveštavale šta se na Kosovu događalo od 1991. do 1999. godine i da je upotreba sile prilikom saslušavanja Albanaca bila svakodnevna tehnika srpske policije”, upitala je Kandićeva.
Dokaze da su tela kosovskih Albanaca sa Kosova premeštana u Srbiju i sahranjivana u masovnim grobnicama, kao i da su vojska i srpska policija pokušavali da unište tragove, odbrana Haradinaja pokušala je da iskoristi i da tela nađena u Radonjićkom jezeru pripiše srpskoj policiji, rekla je Kandićeva. Ona je dodala da, nasuprot tome, “nije bilo mnogo podnetih dokaza sa srpske strane” i da su “neki albanski svedoci bili bolji nego dokazi srpske policije”.

Bivši predsednik privremene vlade Kosova i jedan od komandanata nekadašnje OVK Ramuš Haradinaj oslobođen je 3. aprila pred Haškim tribunalom optužbi za zločine protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja na Kosovu 1998. godine. Sudsko veće je ocenilo da Haradinaj nije kriv ni po jednoj tački optužnice za progone na političkoj, verskoj i rasnoj osnovi, uništavanje imovine, okrutno postupanje, silovanja i ubistva.
Predstavnici Srbije oštro su osudili oslobađajuću presudu Haradinaju . Predsednik Tadić je rekao da čoveku koga optužnica tereti za teške zločine nad Srbima, Romima i Albancima na Kosovu 1998. godine mesto u zatvoru, a ne na slobodi. Premijer Vojislav Koštunica je ocenio da ta mračna odluka potpuno svedoči da se radi o sudu koji ne postoji zbog pravde.

Kandićeva je za B92 rekla i da je najava visokog predstavnika EU Havijera Solane da će Srbiji biti ponuđen Sporazum o stabilizaciji i asocijaciji do 11. maja, dobar potez u odnosu na budućnost Srbije i političko viđenje šta je dobro i korisno za Srbiju.
“Ako SRS pobedi, to bilo odlično rešenje, zato što radikali ne bi mogli da kažu da su protiv evropskih integracija”, dodala je ona.
Kandićeva smatra da bilo ko da pobedi na izborima u Srbiji, odnosno i u slučaju da pobede demokratske snage, teško je moguća saradnja sa Hagom, “zato što postoje političari okupljeni oko DSS i SRS, koji imaju moć da je zaustave”.
“Oni ne žele više nikakvu saradnju, zato što ona može da se odnosi samo na hapšenje preostalih haških optuženika”, istakla je Kandićeva.

Transkript emisije Kažiprst na Radio B92, od 9. aprila 2008. u kojoj je gostovala Nataća Kandić, izvršna direktorka FHP možete pročitati ovde

Share