B92: FHP: Regionalna komisija za zločine

Izvor: B92

Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić izjavila da je neophodno da se formira regionalna komisija za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima.

Nataša Kandić je na tribini u Vukovaru kazala da su suđenja za ratne zločine značajna, ali ne i dovoljna da bi se osvetlila ratna dešavanja na prostoru bivše Jugoslavije.

“Sve ostaje zauvek zapisano u sudskim spisima, sve je snimljeno, nikad više niko neće moći da izmeni nijednu reč. Ali, to što svedoci kažu čuje možda 50 ljudi u sudnici, ne čuje se izvan te sudnice, niko ne može da čuje i da vidi kako izgledaju ti optuženi dok slušaju kada jedna majka govori o odvođenju svog sina”, navela je ona.

Vesna Teršelić iz zagrebačke nevladine organizacije “Dokumenta” najavila je da će u Prištini u utorak i sredu biti održan četvrti regionalni skup o osnivanju regionalne komisije.

“Dogovorili smo se da će Priština biti ono mesto i ono vreme kada ćemo formalizovati našu koaliciju i nakon toga ići s predlogom prema vladama”, kazala je ona.

Ivan Pšenica iz Saveza udruženja porodica nestalih i zatočenih hrvatskih branilaca ocenio je da komisija može da primora vlade da prestanu da skrivaju činjenice o nestalim osobama.

Pšenica je optužio vlade u regionu da još skrivaju istinu o nestalim osobama.

Tribinu su napustili predstavnici udruženja hrvatskih branilaca, koji su kazali da ne podržavaju ideju formiranja takve komisije.

Učesnici tribine naveli su da je do sada pred Haškim tribunalom i pred sudovima za ratne zločine u regionu osuđeno 250 ljudi, a da je u zločinima u bivšoj Jugoslaviji poginulo više od 120.000 ljudi.

Oni su ocenili da pravda može biti zadovoljena samo ukoliko žrtve dobiju pravo da javno govore o svojim patnjama.

Kazali su i da “neće biti mira” u regionu dok se ne razreši sudbina više od 17.000 osoba koje se i danas vode kao nestale.

Iako je bilo najavljeno, tribini nije prisustvovala bivša portparolka glavne tužiteljke Haškog tribunala Florans Artman, koja je prethodnog dana, tokom posete Vukovaru, bila žestoko kritikovana kao bivša službenica Tribunala kome pojedini u Hrvatskoj zameraju na “blagim” presudama trojici oficira bivše JNA, optuženim za zločin kod Vukovara.

Inicijativu za formiranje komisije pokrenuli su 2006. godine FHP, Dokumenta i Istraživačko-dokumentacioni centar iz Sarajeva, a u međuvremenu inicijativi su se pridružile brojne nevladine organizacije iz regiona.

Share