B92: Godišnjica “Sjeverina”

Izvor: B92

Danas se navršava 16 godina od otmice i ubistva Bošnjaka iz Sjeverina, državljana Republike Srbije.

Meštani Sjeverina, 15 muškaraca i jedna žena, 22. oktobra 1992. krenuli su na posao ili zbog drugih obaveza u Priboj, redovnom autobuskom linijom. U selu Mioče autobus je zaustavila grupa vojnika Vojske Republike Srpske. Posle legitimisanja, vojnici su iz autobusa izveli samo Bošnjake i uveli ih kamion kojim su ih prevezli u Višegrad, u hotel “Vilina vlas”.

Bošnjaci su tamo brutalno zlostavljani, a zatim su odvedeni na obalu reke Drine, gde su streljani.

Njihovi posmrtni ostaci nisu pronađeni ni 16 godina posle otmice.

Fond za humanitarno pravo tražio od Vlade Srbije da istraži i saopšti lokaciju gde su skriveni posmrtni ostaci 16 državljana Srbije, Bošnjaka iz sela Sjeverin.

“Država Srbija ne učestvuje u obeležavanju dana stradanja sjeverinskih Bošnjaka, niti je spremna da porodicama žrtava dodeli novčano obeštećenje za patnje”, saopštio je FHP.

Porodice i prijatelji otetih iz Sjeverina danas će održati komemoraciju u selu Mioče i u reku Lim baciti cveće, a potom će kolona automobila otići u Višegrad, gde će položiti cveće na mestu na kome su, kako se veruje, pogubljeni oteti.

Okružni sud u Beogradu osudio je Milana Lukića, Olivera Krsmanovića, Dragutina Dragićevića i Đorđa Ševića zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i izrekao im višegodišnje kazne zatvora.

Vrhovni sud Srbije je u aprilu 2006. potvrdio presudu.

Optuženi Krsmanović je i dalje u bekstvu, dok se Lukiću pred Haškim tribunalom sudi za zločine počinjene u Bosni i Hercegovini.

Žrtve tog zločina su Mehmed Šebo, Zafer Hadžić, Medo Hadžić, Medredin Hodžić, Ramiz Begović, Derviš Softić, Medhad Softić, Mujo Alihodžić, Alija Mandal, Sead Pecikoza, Mustafa Bajramović, Hajrudin Sajtarević, Esad Džihić, Ramahudin Ćatović, Idriz Gibović i Mevlida Koldžić.

Share