Viši sud utvrdio odgovornost Srbije za ratni zločin u selu Kukurovići

Viši sud u Beogradu doneo je presudu kojom je utvrdio odgovornost države Srbije za ratni zločin u selu Kukurovići u opština Priboj, 18. februara 1993. i to je prva takva presuda za područje Sandžaka, saopštio je danas Fond za humanitarno pravo (FHP).

FHP je 9. jula 2007. pokrenuo sudski postupak protiv Srbije u ime 20 meštana Kukurović, a od suda je traženo da “obaveže državu da zbog odgovornosti za napad Vojske Jugoslavije (VJ) na Kukuroviće i štete na imovini meštana isplati odštetu od 32.750.000 dinara”.
“O visini odštete sud će odlučivati ukoliko Apelacioni sud potvrdi ovu presudu”, dodaje se u saopštenju.
U toku postupka održano je 12 ročišta na kojima je saslušano 10 svedoka koji su “opisivali teror pripadnika VJ nad muslimanskim stanovništvom nakon što je VJ stigla na to područje u maju 1992.”
Tri svedoka očevidca opisali su minobacački napad VJ na Kukuroviće 18. februara 1993, navodi FHP i ističe da je sud utvrdio “da su se pre napada jedinice Užičkog korpusa VJ nalazile u neposrednoj blizini sela i da je u minobacačkom i pešadijskom napadu uništena imovina mnogih meštana”.
Navodi se i da su 18. februara 1993. oko 18 sati “pripadnici VJ, čiji su položaji bili oko sela, napali selo Kukurovići” i da su meštani, “među kojima je bilo i dece, pobegli kroz šumu, prema Pljevljima i Priboju”.
Dva dana kasnije, nekoliko meštana koji su se vratili u Kukurovićima “zatekli su zgarišta i pobijenu stoku”, a “u spaljenim kućama leševe Uzeira Bulutovića, Mušana Husovića i Fatime Sarač, koji za vreme napada nisu uspeli da napuste selo”.
FHP navodi da je 11. aprila 1993, “kada u selu više nije živeo niko, zapaljeno još osam kuća sa pomoćnim objektima”.
Istražni sudija je u oba slučaja izvršio uviđaj, ali nakon toga “nijedan meštanin Kukurovića nikada nije saslušan, niti je sprovedena bilo koja druga istražna radnja”, kaže se u saopštenju.
FHP navodi i da je 23. oktobra 2006. Okružnom javnom tužilaštvu u Užicu podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatih pripadnika Užičkog korpusa VJ. U saopštenju se dodaje i da je 27. oktobra 2006. to tužilaštvo obavestilo FHP da je predmet prosleđen Tužilaštvu za ratne zločine.
FHP navodi da je sud odbio prigovor zasterelosti koje je tokom postupka istaklo Republičko javno pravobranilaštvo, “jer Tužilaštvo za ratne zločine Srbije i dalje preduzima radnje na otkrivanje počinilaca ovog zločina”.

Share