B92: NVO traže zabranu skupova

Izvor: B92

Grupa nevladinih organizacija traži zabranu skupova koje su za 11. oktobar najavile organizacije koje šire versku, rasnu i nacionalnu netrpeljivost.

U pismu, koje je osam nevladinih organizacija uputilo policiji, navodi se da je cilj akcije zabrana skupova koji šire versku, rasnu i nacionalnu mržnju, podstiču napade na državne organe, organizacije civilnog društva i druge građane i pozivaju na netoleranciju.

Pismo su potpisali Helsinški odbor za ljudska prava, Fond za humanitarno pravo, Žene u crnom, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Centar za mir i razvoj demokratije, Inicijativa mladih za ljudska prava, JUKOM Komitet pravnika za ljudska prava i “Kverija centar”.

“Podsećamo da se uvidom u veb sajtove pojedinih organizacija, kao što je naprimer ‘Krv i čast’, može utvrditi njihov rasistički program koji sadrži Hitlerove govore i na kojima se ponosno obeležava njegov rođendan”, navodi se.

“Cilj ovakvih skupova je želja za nasiljem, provociranjem građana koji se suprotstavljaju obnovi nacizma, i namerno izazivanje sukoba sa policijskim organima, koji po svojoj dužnosti moraju da se umešaju”, navodi se dalje u saopštenju.

Potpisnici pisma od policije zahtevaju da budu na vreme obavešteni o merama koje organi reda planiraju da preduzmu i podsećaju da, prema Krivičnom zakoniku Republike Srbije, rasna diskriminacija i raspirivanje mržnje za sobom povlače kaznu od šest meseci zatvora.

“Čvrsto verujemo da je u opštem interesu da policija ovakav skup zabrani kako se ne bi ponovili incidenti kada je ovakvim elementima dozvoljavano da dovode u opasnost imovinu i živote drugih ljudi”, zaključeno je u pismu upućenom MUP-u.

Share