B92: NVO: Vlada da objasni stav

Organizacije za ljudska prava zatražile su od Vlade Srbije da objasni stanovište da “žali” zbog izdavanja knjige “Dragulj Medine”.

Stanovište izrečeno u saopštenju “navodi na zaključak da je Vlada Srbije spremna da ograniči uživanje osnovnih ljudskih prava u ime političkih razloga i interesa”, ocenili su predstavnici organizacija za ljudska prava.

“Prema praksi Evropskog suda za ljudska prava, koja obavezuje državu Srbiju i njene institucije, sloboda izražavanja, uz strogo propisane izuzetke, obuhvata ne samo ‘informacije ili ideje koje su povoljne, nisu uvredljive ili se smatraju neutralnim, već i one koje vređaju, šokiraju ili uznemiruju državu ili neki deo populacije'”, kaže se u zajedničkom saopštenju organizacija za ljudska prava.

Prema Evropskoj konvenciji za ljudska prava, Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i Ustavu Srbije, sloboda izražavanja se izuzetno može ograničiti kada je potrebno da se zaštite prava i ugled drugih, javno zdravlje, nacionalna bezbednost i slične vrednosti.

Evropski sud je jasno definisao svako od tih ograničenja, pa je tako u pogledu ograničenja slobode izražavanja zbog prava drugih na slobodu misli savesti i verosipovesti zaključio da “oni koji izaberu slobodno da manifestuju svoju veru ne mogu očekivati da budu izuzeti od svake kritike”, upozoravaju organizacije za ljudska prava.

Potpisnici saopštenja predložili su Vladi Srbije da na javnoj sednici raspravi stavove iznete u spornom saopštenju i da obavesti javnost koji su njeni eksperti i članovi učestvovali u formulisanju “navodno državnih stavova Srbije koji ozbiljno prete ograničavanjem prava na slobodu izražavanja”.

Zajedničko saopštenje potpisali su Fond za humanitarno pravo, Beogradski centar za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Centar za razvoj civilnih resursa, Centar za regionalizam, Građanska incijativa Pančevo, Građanske incijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Komitet pravnika za ljudska prava, Centar za promociju kulture nenasilja i ravnopravnosti “Queeria”, Regionalna ženska incijativa i Festival o ljudskim pravima “Vivisekt” i “Žene u crnom”.

Roman “Dragulj Medine” američke spisateljice Šeri Džons o Ajši, ženi proroka Muhameda, objavila je početkom avgusta beogradska izdavačka kuća “Beobuk”, ali je zbog tvrdnje Islamske zajednice u Srbiji da to delo vređa osećanja muslimana, knjiga nakon dve nedelje povučena iz prodaje, uz izvinjenje izdavača.

Početkom ove nedelje knjiga se ponovo našla u knjižarama uz obrazloženje direktora “Beobuka” Aleksandra Jasića da javnost treba da ima uvid u integralni tekst romana, a ne da o njemu sudi na osnovu “senzacionalističkih” odlomaka u tabloidima i piratskih izdanja.

Share