Dnevni Avaz: Moguće nove optužnice za Brčko

Optužnice podignute po osnovu kršenja međunarodnog humanitarnog prava, maltretiranja i zlostavljanja u logoru Luka, silovanja i ubistava…

Glavni tužilac Tužilaštva Brčko distrikta Zekerijah Mujkanović rekao je danas da je ovo tužilaštvo od  2004. godine do sada podiglo četiri optužnice za ratne zločine  počinjene na  području distrikta i najavio da će ih sigurno biti još.

– Mogu da kažem da će optužnica sigurno biti još i da ove četiri, koje smo podigli, neće biti  i posljednje, rekao je Mujkanović u Beogradu.

Govoreći o predmetima po podignutim optuženicama, on je potvrdio da su dva predmeta pravosnažno okončana  osuđujućim presudama, dok je  po još dvije optužnice   još uvijek u toku postupak.

Mujkanović je istakao da su optužnice podignute po osnovu kršenja međunarodnog humanitarnog prava, maltretiranja i zlostavljanja u logoru Luka, silovanja  i ubistava.

On je dodao da se u jednom slučaju radi o prebacivanju četiri žene preko borbene linije u razmjenu nakon čega su ubijene, a u drugom slučaju radi se o silovanju.

Mujkanović boravi u Beogradu, gdje se održava konferencija “Brčko 92: Van svake sumnje”.

Share