Tanjug: Pravna i moralna obaveza prema žrtvama

Izvor: Tanjug

Fond za humanitarno pravo, Inicijativa mladih za ljudska prava i mreža “Moja incijativa” zatražili su od vlasti u Srbiji, nadležnih institucija, ali i zemalja u regionu da izvršavaju obavezu rasvetljavanja sudbine osoba koje su nestale u toku sukoba na prostoru bivše Jugoslavije.

Povodom Međunarodnog dana nestalih, 30. avgusta, Fond za humanitarno pravo je podsetio nadležne da je to njihova civilizacijska, pravna i moralna obaveza prema žrtvama, porodicama nestalih i društvu i pozvao ih da potpišu Konvenciju UN za zaštitu svih osoba od prisilnih nestanaka.

Fond za humanitarno pravo napominje da je Generalna skupština UN usvojila ovu Konvenciju u decembru 2006. Iako ona može značajno doprineti prevenciji i unapređenju istraga o prisilnim nestancima, do sada je nije potpisala ni jedna post-jugoslovenska država, navode u Fondu za humanitarno pravo.

“Posebno uznemirava činjenica da umesto ulaganja većih napora za rešavanje ovog teškog problema, poslednjih godina dolazi do nedopustivog usporavanja u procesu rasvetljavanja sudbine nestalih”, smatraju u Fondu za humanitarno pravo.

Kako je navedeno u saopštenju, istina o žrtvama i njihovom stradanju osnovni je preduslov uspostavljanju poverenja i izgradnji demokratskih društava u regionu.

Međunarodni Dan nestalih osoba, 30. avgust, ustanovljen je na inicijativu Radne grupe Ujedinjenih nacija za nestale osobe.

Share