Odšteta za zločine Škorpiona, pravda ili neozbiljna kazna?

Odšteta za zločine Škorpiona, pravda ili neozbiljna kazna?

N1_logoPrvi osnovni sud u Beogradu doneo je presudu kojom je obavezao Republiku Srbiju da isplati naknadu štete za 24 najbliža srodnika 14-oro žena i dece koje su u martu 1999. godine ispred njihovih kuća u Podujevu ubili pripadnici jedinice MUP-a Srbije “Škorpioni”, u ukupnom iznosu od 25,9 miliona dinara.

Saranda Bogujevci je imala samo 13 godina kada su joj pripadnici Škorpiona tokom rata 1999. godine ispred očiju ubili majku, baku, dva brata i 12 drugih članova porodice.

Saranda, koja je tada bila ranjena sa 16 metaka, kaže da njena porodica neće prihvatiti odštetu Osnovnog suda u Beogradu. Smatra da je dodeljena odšteta uvredljiva i neozbiljna.

“Dodeljenim iznosom se naš zahtev ignoriše. Mislim da je tako odlučeno samo da nas maknu sa vrata. Odluka nije pravedna. Država Srbije treba preuzeti punu odgovornost za razmatranje tužbe koju smo mi podneli”, kaže ona.

Fond za humanitarno pravo, koji zastupa porodice žrtava, smatra da je nakon devetogodišnjeg postupka u slučaju Bogujevci sud doneo ispravnu presudu i da bi u drugostepenom postupku, zbog prirode slučaja, sud morao da prilagodi iznos odštete sa standardima Evropskog suda za ljudska prava.

Dana 28. marta 1999. godine pripadnici jedinice Škorpioni su, nakon što su ih izveli iz kuća, u dvorištu porodice Gasi u Podujevu streljali 14 žena i dece. Za ovaj zločin Okružni sud u Beogradu je 2010. i 2011. godine osudio petoricu pripadnika ove jedinice na 15 i 20 godina zatvora.

Ovo je prva presuda u Srbiji, kojom se dosuđuje naknada štete zbog utvrđene odgovornosti države Srbije za zločine koje su njene snage počinile nad albanskim civilima za vreme sukoba na Kosovu.

Video sa izjavom Sarande Bogujevci možete pogledati ovde.

Preuzeto sa portala N1

Share