B92: Reakcije na izručenje Karadžića

Izvor: B92

Nataša Kandić izjavila je da izručenje Radovana Karadžića istovremeno označava odnos Srbije prema najtežim ratnim zločinima.

Ona je, u izjavi za B92, ipak ocenila da se nije dovoljno govorilo zbog čega je uopšte optužen. “Konačno se mora otvoriti pitanje zašto je Radovan Karadžić uhapšen, zbog čega je optužen i da se sve tačke optužnice iznesu kako bismo mlade neobaveštene odvratili od priključivanja ekstremistima koji su se sinoć nalazili na ulicama”, rekla je direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić.

Ona dodaje da se u društvu mora stvoriti pozitivna klima da hapšenje Ratka Mladića ne bude na isti način praćeno tonom izdaje.

“To mora biti shvaćeno i prihvaćeno u društvu kao obaveza prema žrtvama, kao ispunjenje onoga što zakon, pre svega domaći, ali i međunarodne norme predviđaju i da niko ko je počinio ratne zločine ne može biti oslobođen krivične odgovornosti”, kaže Nataša Kandić.

Vojin Dimitrijević, direktor Beogradskog centra za ljudska prava, rekao je da smatra da je najopasnije bilo da se hapšenje Radovana Karadžića pretvori u unutrašnje-politički događaj. On je ocenio da je trenutak izručenja bio dobro izabran.

Novinar Miša Brkić izjavio je za B92 da je izručenje bilo očekivano. Prema njegovim rečima, bio je poslednji trenutak da se to učini jer su njegovi advokati “pravili cirkus” poslednjih dana. On dodaje da Srbija ima “važnija posla” od bavljenja Radovanom Karadžićem.

Share