FoNet/B92: FHP: Prijava protiv Delića

Izvor: FoNet/B92

Beograd — Fond za humanitarno pravo podneo je krivičnu prijavu protiv generala u penziji Božidara Delića i 10 pripadnika vojske i policije zbog ubistva više desetina kosovskih Albanaca

Kako se navodi, ubistva su se dogodila 25. marta 1999. godine u selu Trnje, u opštini Suva Reka. U saopštenju se dodaje da je FHP podneo prijavu pošto Tužilaštvo za ratne zločine nije reagovalo, mada je bilo u prilici da čuje izjavu očevica zločina Bekima Gašija, kome su srpski vojnici i policajci 25. marta 1999. ubili majku i četiri sestre.

Pripadnici policije i 549. motorizovane brigade Vojske Jugoslavije, čiji je Delić bio komandant, od 25. do 30. marta 1999. su ubili u Trnju više desetina kosovskih Albanaca, od kojih su pronađena i identifikovana tela 42, uključujući devetoro dece, tvrdi FHP.

U saopštenju se navodi da je Delić naredio da se 25. marta 1999. u ranim jutarnjim satima Trnje opkoli i granatira, kuće spale i unište, a meštani proteraju ubijanjem, premlaćivanjem i ponižavajućim postupcima.

“Radi skrivanja i uništavanja tragova zločina i onemogućavanja otkrivanja i identifikacije zločinaca, prijavljeni su narednih dana proterali preživele meštane i druge Albance koji su kao raseljena lica iz okolnih sela boravila u Trnju, a zatim su većinu tela ubijenih, dece, žena, starih i invalidnih, odvezli i sahranili u masovnim, tajnim grobnicama na području Dragaša, prema albanskoj granici”, navodi se u saopštenju.

Share