FoNet, B92: FHP: Ozbiljne tvrdnje Del Ponteove

Izvor: FoNet, B92

Beograd — Fond za humanitarno pravo iz Beograda i FHP – Kosovo pozvali su Vladu Kosova da naredi istragu o navodima humanitarne organizacije Hjuman rajts voč.

Podsetimo, Hjuman rajts voč navodi da su nakon juna 1999. kidnapovani Srbi držani u logorima u Albaniji i da su nekima od njih uzimani unutrašnji organi. FHP je pozvao i UNMIK da obelodani izveštaj Sudsko ispitivanje i utvrđivanje u Albaniji, iz februara 2004. godine, koji se odnosi na istragu o vađenju unutrašnjih organa srpskim zatočenicima u severnoj Albaniji.

“To što srpske vlasti duguju istinu i pravdu za nestale Albance, ne opravdava ćutanje kosovske vlade”, navodi se u saopštenju.

Predsednik FHP Nataša Kandić dodaje da su tvrdnje bivšeg glavnog tužioca Haškog tribunala Karle del Ponte o sudbini otetih Srba veoma ozbiljne.

Kako se navodi, te tvrdnje otkrivaju malo znanu brutalnu stranu sudbine nestalih Srba na Kosovu i ozbiljno optužuju i UNMIK, u čijem prisustvu su se događala ubistva i otmice, i javni objekti pretvarani u tajne zatvore za Srbe, Rome i Albance koji su “sarađivali” sa Srbima.

Nakon priznanja nezavisnosti, kosovska vlada ima posebnu obavezu da pokaže svoju privrženost vladavini prava i preuzimanju odgovornosti za nedela koja su počinjena za vrema oružanih sukoba na Kosovu, ocenjuje FHP.

“Zločini prema Srbima se ne mogu pravdati masovnim grobnicama u Srbiji i zločinima koje su srpske snage bezbednosti počinile prema albanskim civilima i zarobljenim borcima Oslobodilačke vojske Kosova. Istina i pravda je u interesu kosovskog društva i izgradnje pravne države na Kosovu”, navodi Nataša Kandić.

Share