B92: FHP:Snimak streljanja dao Kosanović

Izvor: B92
Beograd — Fond za humanitarno pravo navodi da je snimak streljanja Bošnjaka iz Srebrenice dobio od “škorpiona” Duška Kosanovića.

Fond je saopštio da je video kasetu sa snimkom iz jula 1995. godine dobio od bivšeg pripadnika jedinice “Škorpioni” Duška Kosanovića. FHP je time negirao da je kasetu dostavio Jovan Mirilo i podsetio da je Kosanović tu kasetu dostavio u novembru 2004. godine, a da je o tom zločinu svedočio i pred Većem za ratne zločine u Beogradu u aprilu 2006. godine.

Ta nevladina organizacija, međutim, navodi da su Kosanović i Mirilo dolazili u FHP, nakon čega je Kosanović odlučio da kasetu dostavi haškim istražiteljima i dobije status zaštićenog svedoka izmeštenog iz Srbije.

“FHP nije istraživao da li su Duško Kosanović i Jovan Mirilo bili uključeni u akciju prodaje kasete. Neposredno nakon što je Kosanović predao video snimak Nataši Kandić, još jedan pripadnik Škorpiona (Buca Crnobrnja) je nudio video snimak”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Mirilo prvi put kontaktirao FHP u maju 2003. godine, u vreme suđenja pripadniku “Škorpiona” Saši Cvjetanu za ubistvo Albanaca na Kosovu 1999. godine, ali ne u svoje već u ime drugog pripadnika te jedinice koji je sa Natašom Kandić želeo da razgovara o tom zločinu.

Nakon što je FHP obelodanio snimak streljanja srebreničkih Bošnjaka, Mirilo je obavestio tu organizaciju da mu neki pripadnici “Škorpiona” prete i zamolio da mu pomogne da dobije vizu za Austriju.

“FHP to nije mogao, ali je uputio zahtev MUP-u Srbije da zaštiti Jovana Mirila. U međuvremenu, on je sa porodicom napustio Srbiju i dobio prestižnu austrijsku nagradu za ljudska prava”, navodi FHP.

Dodaje se da je Mirilov zahtev za azil u Austriji rezultat straha da mu se nešto loše može desiti u Srbiji i ocenjuje da je taj strah opravdan jer u Srbiji “ima jako puno neprijateljstva prema svakom ko pominje ratne zločine”.

Jovan Mirilo je radio na rasvetljavanju ratnih zločina i zbog toga je bio izložen pretnjama.

Share