Danas: U grobnicama otkriveno četiri hiljade DNK profila

Izvor: Danas

Povodom tvrdnje Koste Čavoškog da je broj ubijenih u Srebrenici višestruko uvećan

Beograd – Ne zna se tačan broj ekshumiranih osoba s područja Srebrenice, jer su zabeleženi slučajevi ekshumiranja ostataka iste osobe iz različitih grobnica. Na osnovu DNK analize može se reći da je otkriveno četiri hiljade različitih DNK profila. Delove jedne osobe, na primer, pronašli smo u četiri različite grobnice – objašnjava za Danas Amor Mašović, predsednik Federalne komisije BIH za nestala lica, povodom izjave profesora Pravnog fakulteta Koste Čavoškog da je broj ekshumiranih 1.883, „od kojih je 1.656 bilo muškog pola, a samo jedno ženskog“.

Žrtve iz Srebrenice, kako navodi Mašović, ekshumirane su iz 35 masovnih grobnica. Prema njegovim rečima u bazi je ukupno evidentirano 8.372 osobe „različitih imena i prezimena osoba“. On dodaje da ni taj broj nije konačan, jer se pre 1995. godine u Srebrenicu mnogo ljudi doselilo iz okolnih mesta, „te ljude niko nije poznavao pa nije prijavljen njihov nestanak“.
Mašović ističe da se može reći da su „polovinu žrtava na području Srebrenice pronašli“.
– Broj sahranjenih u Potočarima je oko 2.300 osoba. Oko 500 žrtava je bilo maloletno – naglašava Mašović.
Mirsad Tokača, predsednik Istraživačkog dokumentacionog centra u Bosni i Hercegovini, tvrdi za Danas da se do broja više od sedam hiljada srebreničkih žrtava došlo na osnovu činjenica.
– Ukupan broj čak prelazi osam hiljada žrtava, samo za period kada se desio genocid na tom području, odnosno jula 1995. Tom brojkom nisu obuhvaćeni ubijeni od 1992. do 1994. godine, jer bi tada ta brojka bila mnogo veća – izričit je Tokača.
Baza žrtava u Centru, kako je objasnio, napravljena je na osnovu zvaničnih dokumenata, razgovora s porodicama, podataka Crvenog krsta i rezultata identifikacije, odnosno ekshumacije.
– Više od četiri hiljade žrtva je identifikovano, tako da o bilo kakvom uveličavanju nema govora – naglašava predsednik Istraživačkog dokumentacionog centra.
Komentarišući poslednje izjave da je broj žrtava u Srebrenici višestruko uvećan, Tokača kaže da će Čavoški i njemu slični i u budućnosti pokušavati da relativizuju genocid u Srebrenici.
– Sud je doneo pravnosnažnu presudu kojom je potvrđeno da se genocid dogodio u Srebrenici – navodi Tokača i dodaje da sud to nije presudio na osnovu broja ubijenih, već zbog postupaka i namere.
Izveštaj Komisije o nestalim u Srebrenici sadrži 7.806 imena. Komisija je ustanovila da je „između 10. i 19. jula 1995. godine nekoliko hiljada Bošnjaka likvidirano na način koji predstavlja ozbiljno kršenje međunarodnog humanitarnog prava“. Predsednik Republike Srpske Dragan Ćavić nazvao je zločin u Srebrenici „crnom mrljom u istoriji srpskog naroda“.
Antrfile:
Nedopustivo poricanje, ili umanjivanje broja žrtava

Nataša Kandić, predsednica Fonda za humanitarno pravo, kaže za naš list da Čavoški trivijalizuje zločin u Srebrenici.
– To je nedopustivo. U Evropskoj uniji uskoro će biti donesen zakon kojim će biti zabranjeno poricanje ili umanjivanje broja žrtava holokausta u Drugom svetskom ratu – ističe Kandić i dodaje da upravo to što se zakonski zabranjuje u EU radi Kosta Čavoški u Srbiji.
– Poriče i umanjuje najteži zločin – naglašava predsednica Fonda za humanitarno pravo.

Autor: I. PEJČIĆ – R. FEMIĆ

Share