Hrabrost žrtava otkriva zločince

Izvor: Blic, 25.02.2007; Strana: 4

Suočavanje s istinom neophodno da bi zajednički život naroda koji su nedavno ratovali bio moguć

Istina o zločinima koji su se dogodili u ratovima tokom protekle decenije ne može biti utvrđena ako se ne čuje glas žrtava, ocenili su juče učesnici skupa posvećenog suđenju odgovornima za ubistva i silovanja u logoru Čelebići.

Šef misije SE u Beogradu Denis Huber rekao je na konferenciji „Čelebići 1992: Van svake sumnje“ da su svedočenja žrtava i suočavanje sa prošlošću važni da bi se u budućnosti ostvarili harmonični odnosi među narodima.
– Nova vlada trebalo bi da iskoristi priliku i da u narednim mesecima, pre nego što Srbija preuzme ulogu predsedavajuće u SE, ispuni obaveze prema Hagu, rekao je on.
Šef Misije OEBS u Beogradu Hans Ola Urstad rekao je da suočavanje s istinom može biti teško, ali da je neophodno da bi zajednički život naroda koji su u prošlosti ratovali bio moguć u budućnosti.
Skup o zločinima nad srpskim civilima u logoru Čelebići prvi je u seriji sličnih koji će biti organizovani, najavila je Nataša Kandić i istakla da bi bilo dobro ako bi vlade u regionu osnovale zajedničku komisiju za žrtve proteklih ratova.
Predstavnica Sekretarijata Haškog tribunala Aleksandra Milenov rekla je da je predmet o zločinima u Čelebićima došao do suđenja zahvaljujući hrabrosti i saradnji žrtava sa tužilaštvom tog suda.
Potpredsednica G17 plus Ivana Dulić-Marković podsetila je na skrnavljenje spomenika Ivanu Stamboliću, poruke mržnje u Zrenjaninu i, kako je dodala, vrhunac tih incidenata – ubistvo predsednika Helsinškog odbora u RS, ocenivši da je očigledno „kulminirala nervoza ne samo zločinaca, već i njihovih simpatizera“.
Autor: NN

Share