Osnivač Škorpiona šeta slobodno Beogradom

Izvor: Blic, 06.06.2005; Strana: 4

Glavni čovek za vezu „Škorpiona“ sa DB-om bio je Milan Milanović Mrgud, pripadnik MUP-a Srbije, kaže Jovan Mirilo, jedan od ljudi kojima su pripadnici ove jedinice pretili zbog kasete koja je dospela do Tužilaštva Tribunala u Hagu.
Prema njegovim rečima, Mirilo je bio glavni čovek Jovice Stanišića, tadašnjeg čelnika DB-a za vezu sa paravojnim formacijama.

– Stanišić se, koliko znam, nikada nije lično sastao sa komandantom „Škorpiona“ Slobodanom Medićem, već je sve kontakte obavljao preko Mrguda. Osim sa „Škorpionima“, Mrgud je sarađivao i sa Arkanom i njegovim jedinicama, i bio je zadužen da ih finansijski pomaže, ali i da vodi na odredišta koja bi u DB-u bila zacrtana. Tako je Milanović lično odveo „Škorpione“ na teren u Bosnu.
Na dan potpisivanja Erdutskog sporazuma, u jednom kafiću u Šidu, za stolom pored mene kafu su pili Milan Milanović Mrgud, Arkan i Slobodan Medić, komandant „Škorpiona“ – kaže Mirilo.
Finansijska pomoć DB-a paravojnim formacijama išla je preko Milanovića, koji je, kako tvrdi Mirilo, donosio pakete novca za podršku onome što su radili „Škorpioni“. On tvrdi da se Mrgud sada nalazi u Beogradu i da mirno kao penzioner živi u svojoj kući na Senjaku, koju je dobio odmah nakon potpisivanja Erdutskog sporazuma.
– On je bio granica između države i svih paravojnih formacija. Država će pokazati da je spremna da sa ovom stvari raščisti ako uhvati Milanovića – kaže on.
Nataša Kandić iz Fonda za humanitarno pravo ističe da je Milan Milanović Mrgud toliko puta pomenut u dešavanjima vezanim za počinjene zločine da bi policija morala da postavi pitanje njegovog učešća u njima.
– Taj Milanović je danas, koliko znam, enormno bogat čovek, u evropskom smislu te reči. Imam utisak da je vlast odlučila da krivicu svali isključivo na paravojne formacije, tako da za zločine odgovara svega nekoliko ljudi. Ni „Škorpioni“, kao ni Srpska dobrovoljačka garda, nisu nikakve paravojne formacije jer ih je koristila i plaćala DB – tvrdi Kandićeva.
Nataša Kandić kaže da je Milan Milanović Mrgud, praktično bio osnivač „Škorpiona“
Antrfile:
Dimitrijević: Ispis iz civilizacije

Direktor Beogradskog centra za ljudska prava, prof. dr Vojin Dimitrijević ocenio je da „nećemo moći više da se branimo da su etničko čišćenje i genocid produkt jednog režima s kojim smo imali malo veze, jer izgleda da, mada svesni svih činjenica, mnogi i dalje stoje iza tih zlodela, ili uopšte ne shvataju da je reč o zlodelima. Bojim se da ćemo za to kolektivno odgovarati, pred Međunarodnim sudom pravde i drugde… Malo će nam pomagati otužne tvrdnje da smo se branili i da su isto činili drugi… Ovo je ispis iz civilizacije“, istakao je Dimitrijević.

Autor: K. P.

Share