Borba: Ozvaničiti 11. jul kao Dan genocida u Srebrenici

Izvor: Borba

Manifestacija je organizovana iz moralnih razloga, zato što je ovaj zločin počinjen u ime Srbije, kažu predstavnici NVO

Nevladine organizacije za zaštitu ljudskih prava će svakog 11. u mesecu podsećati na dan genocida u Srebrenici okupljanjem ispred zgrade Predsedništva, poruka je s jučerašnjeg skupa u organizaciji „Žena u crnom“.

„Predsednik Srbije Boris Tadić nije našao vreme da primi našu delegaciju i nije odgovorio na pismo koje mu je ranije poslato sa zahtevom da Srbija prizna genocid“, izjavio je Milan Antonijević, izvršni direktor Komiteta za ljudska prava, i istakao da će daljim akcijama nevladine organizacije podsećati na ovaj zločin i da je ovo samo jedna u nizu od njih. Predsednica „Žena u crnom“ Staša Zajović izjavila je za „Borbu“ da predsednik Tadić nije odgovorio na pismo poslato 24. februara ove godine i da odbija da ih primi na razgovor. „Ali nećemo se zaustaviti dok pravda ne bude zadovoljena. Postavljaćemo ovakav zahtev kroz javna okupljanja na lokalnom nivou, ne samo u Beogradu već i u drugim gradovima Srbije. Moraju da nas čuju“, istakla je ona.

Na pitanje da li smatra da će Vlada imati sluha za njihove zahteve, Zajovićeva je odgovorila da ne očekuje da će Tadić obratiti pažnju na njih i dodaje: „To bi bio pragmatičan potez s njegove strane. Time bi dokazao da zaista želi dobrosusedske odnose s državama u okruženju. Mada, to što bi eventualno predsednik obratio pažnju na nas i saslušao zahteve ne bi bio čin njegovog milosrđa i dobrote, već prvenstveno njegova politička i moralna obaveza“. Na skupu je konstatovano da bi proglašenje 11. jula za dan genocida u Srebrenici bilo imperativ za ulazak u Evropske integracije, te kako to očekuje i većinsko stanovništvo Srbije, koje se na prethodnim izborima odlučilo za evropsku Srbiju i ulazak u EU.

Share