Osnivanje Koalicije za podršku inicijativi za osnivanje REKOM

Na IV Regionalnom forumu za tranzicionu pravdu, održanom 28. i 29. 10.2008. u Prištini, formirana je Koalicija organizacija za ljudska prava, udruženja žrtava i porodica žrtava stradalih i nestalih, organizacija mladih, ženskih grupa, organizacija za mir i razvoj demokratije i drugih nevladinh organizacija i profesionalnih grupa (Koalicija) za podršku inicijativi za osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica za ratne zločine i druge teške povrede ljudskih prava u neposrednoj prošlosti (REKOM), kojoj je, uoči i na samom forumu pristupilo 108 organizacija i 155 pojedinica iz država  naslednica bivše Jugoslavije.

Pokretači iniicjative, Fond za humanitarno pravo (FHP), Istraživačko-dokumentacioni centar (IDC) i Documenta, predali su nadležnost Koaliciji da  ubuduće organizuje konsultacije unutar civilnog društva o mandatu i karakteru REKOM. Učesnici Foruma su saglasni da Koalicija sačini model REKOM-a, sakupi 1.000.000 potpisa za osnivanje REKOM i da krajem 2009. godine nacionalnim parlamentima podnese zahtev za osnivanje REKOM.

Učesnici Foruma i članice Koalicije snažno su podržali suđenja za ratne zločine kao najvažniji pravni odgovor za utvrđivanje pojedinačne krivične odgovornosti, svesni da sudovi nemaju kapacitete da sude svim počiniocima za koje ima ozbiljnih indicija da su počinili ratni zločin. Predstavnici pojedinih albanskih udruženja porodica žrtava izrazili su sumnju da srpski sudovi mogu doneti pravdu albanskim žrtvama. Porodice žrtava iz Srebrenice izneli su da su se osvedočili da Veće za ratne zločine i Vrhovni sud Srbije, presudama u korist optuženih pripadnika Škorpiona, nisu spremni da sude na osnovu zakona i činjenica.

Učesnici Foruma su pozdravili učešće predstavnika Udruženja porodica stradalih i nestalih Srba, Crnogoraca, Bošnjaka, Roma i Egipćana koja deluju u Srbiji i u Crnoj Gori  i izrazili zabrinutost zbog stava srpskih udruženja porodica žrtava iz Republike Srpske da ne učestvuju na Forumu iz političkih razloga.

Share