30 NVO najoštrije osuđuje privođenje Dinka Gruhonjića

privodjenje_dinka_gruhonjica

Trideset NVO najoštrije osuđuje privođenje šefa dopisništva Bete Dinka Gruhonjića tokom akcije novosadskog Otpora u centru Novog Sada, 11. aprila 2008. godine. Privođenje Dinka Gruhonjića koji je predsednik Nezavisnog udružena novinara Vojvodine i istaknuti borac za slobodu medija jasan su znak da su vlasti u Srbiji nervozne i zbog toga koriste represivni aparat i krše osnovna ljudska prava.

Podsećamo, da je Dinko Gruhonjić od marta 2007. godine žrtva ozbiljnih pretnji upućenih preko internacionalnog neonacističkog sajta „Storm Front“ i od strane drugih klerofašističkih organizacija i postavljamo pitanje kako to da za vlast u Srbiji žrtva od jednom postaje problem. Umesto da mu pruže zaštitu, organi vlasti u Srbiji koristeći administrativne mere sprečavaju ga u obavljanju novinarske dužnosti i ugrožavaju njegova osnovna ljudska, građanska i profesionalna prava.

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji

Pravnici za demokratiju

Komitet pravnika za ljudska prava – YUCOM

Inicijativa mladih za ljudska prava

Fond za humanitarno pravo

Centar za kulturnu dekontaminaciju

Beogradski krug

Žene u crnom

Građanske inicijative

Anti trafiking centar

Žene u crnom iz Srbije: Leskovac, Vlasotince, Vrbas, Velika Plana, Kraljevo, Kruševac, Kikinda, Bečej, Pančevo, Pirot, Zaječar, Niš, Zrenjanin, Novi Pazar, Bor, Vranje, Dimitrovgrad, Babušnica, Boljevac, Tutin

U Beogradu, 11. april 2008. godine

Share