Postupak za ostvarivanja prava na reparacije – Ubistvo Mušana Husovića – svedočenje Zahide Rovčanin i Džemile Čalaković

U postupku koji je Fond za humanitarno pravo u aprilu 2007. godine pokrenuo u ime sedmoro dece Mušana Husovića iz Kukurovića [opština Priboj], protiv Republike Srbije za naknadu nematerijalne štete zbog ubistva njihovog oca, 10. aprila 2009. godine, održano je ročište u Prvom opštinskom sudu u Beogradu na kome su saslušane Zahida Rovčanin iz Gračanice kod Prijepolja i Džemila Čalaković iz Špiljana kod Tutina.

Zahida Rovčanin je rekla da njen otac Mušan živeo sam u kući u Kukurovićima, nakon što im je majka preminula 1988. godine. Kasnije se udala i zasnovala porodicu u selu Gračanica kod Prijepolja. Sa svojim ocem je bila u dobrim odnosima. Porodične obaveze i daljina su je sprečili da češće obilazi oca, pa je poslednji put u Kukurovićima boravila tokom 1989. godine.

Za događaj u kojem je njen otac nastradao je čula najpre na televiziji. Tada je javljeno da su zapaljeni Kukurovići i da su poginuli njen otac, njegova nevenčana žena Fatima Sarač i Uzeir Bulutović. Potom se telefonom čula sa svojom sestrom Eminom Muratović, koja joj je rekla da je to uradila jugoslovenska vojska (VJ), koja je neko vreme pre napada bila stacionirana u blizini sela. Nije smela da ide u selo, pa sva saznanja koja ima je čula od svoje sestre Emine.

Nekih mesec dana pre napada na selo, neki vojnici koji su boravili u blizini pretukli su njenog oca, tom prilikom su mu oteli konja i tražili su mu novac. Posle napada, čula je da su svi stanovnici preživeli, osim pomenutih troje. Od njenog oca, ostale su dve-tri kosti a u ostacima kuće je pronađeno izrešetano telo Fatime Sarač. Ne zna da li joj je otac odmah ubijen ili je prethodno mučen. Sahranjen je na seoskom groblju u Kukurovićima.

Džemila Čalaković se pridružila iskazu svoje sestre Zahide Rovčanin, s obzirom da ni ona nije boravila u selu pre, u toku ni nakon napada pripadnika VJ na selo Kukuroviće. Nema neposrednih saznanja o samom događaju, već ih je čula od sestre Emine Muratović. Napomenula je da je sa ocem bila u dobrim odnosima.

Sledeće ročište je zakazano za 5. jun 2009. godine u 12:30.

Share