Poštovaocima lika i dela Radovana Karadžića nije mesto u institucijama SCG

Fond za humanitartno pravo je uputio pismo ministrima spoljnih poslova SCG i Crne Gore, Vuku Draškoviću i Miodragu Vlahoviću, zahtevajući da hitno opozovu diplomatu Novaka Kilibardu, političkog savetnika u ambasadi u Sarajevu, zbog njegove otvorene višegodišnje podrške politici haških optuženika i podsticanja na mržnju protiv pripadnika drugih naroda. FHP smatra da prisustvo Novaka Kilibarde u ambasadi SCG u Sarajevu predstavlja vređanje žrtava, nipodaštavanje njihovog dostojanstva i priznanje da su u Srbiji i Crnoj Gori na ceni političari koji štite nasleđe Slobodana Miloševića i Radovana Karadžića.

U pismu ministrima, FHP podseća da je Novak Kilibarda, bivši lider ekstremno nacionalističke Narodne stranke, obilazeći hercegovačko ratište, u decembru 1991. godine rekao: «Prvi put sam jugoslovensku armiju doživeo kao vojsku moga naroda. Ne zato što se zove jugoslovenska već zato što ti ratnici obavljaju poslove koji nisu svršeni ni u Prvom ni u Drugom svjetskom ratu. Osjećao sam se vrlo ugodno kada sam sretao brojne članove Nardone starnke koji su na frontu… Ako Bog da i sreća junačka, Srpsku Novu godinu ćemo dočekati na Stradunu» (Narodno ogledalo, 5.decembar 1991).

FHP takođe podseća da je diplomata Novak Kilibarda za svoje zasluge u ratnim godinama dobio priznanje Radovana Karadžića. Na sednici skupštine Republike Srspke, 9. januara 1994. godine, Novaku Kilibardi je dodeljen «Njegošev orden». Koliko se dičio tim odlikovanjem najbolje kazuju njegove reči upućene Momiru Bulatoviću, koje su beogradski mediji preneli, uoči izbora u Crnoj Gori, 1996: »Gospodine Bulatoviću, prije izbora bićete dužni da orden koji ste dobili od Karadžića izvadite iz fijoke, pa ili ga stavite na prsi ili ga vratite Karadžiću. Ja orden koji sam dobio od Karadžića neću vratiti (Naša Borba, 12.jula 1996).

FHP poručuje ministrima da su Srbiji i Crnoj Gori potrebne diplomate koje su svesne težine nasleđa «srpskih heroja» Slobodana Miloševića, Ratka Mladića i Radovana Karadžića i potrebe priznavanja i poštovanja drugih žrtava.

Share