Počeo žalbeni postupak za ubistvo Zlatibora Trajkovića tokom martovskih nemira na Kosovu

Optužnica tereti optuženog Mehmeta Morina da je 2004. godine učestvovao u martovskim nemirima u mestu Bresje, opština Kosovo Polje/Fushë, kada je ubijen srpski civil Zlatibor Trajković.

Naime, 17.03.2004. godine oko 13:30 časova Zlatibor Trajković i njegova supruga Radmila nalazili su se u kući u kojoj je bila smeštena međunarodna policija, gde su obavljali kućepaziteljske poslove, kada su videli da je grupa učesnika nemira provalila na glavnu kapiju. Videvši da se u životnoj opasnosti, iskočili su kroz prozor i pokušali da pobegnu u susedno dvorište, ali ih je grupa sprečila u tome. Uspeli su da izađu na ulicu, nadajući se pomoći policije, ali ih je grupa zaustavila i sprečila da izađu na glavni put prema Peći/Pejë.

Najagresivniji napadač bio je optuženi Mehmet Morina. Optuženi Morina je napao Zlatibora i metalnom šipkom ga udario u glavu i leđa. Od udarca Zlatibor je pao na zemlju i napadači su ga odmah opkolili. Nakon brutalnog prebijanja, napadači su ga zapalili u jarku.

Na sledećem linku preuzmite izveštaj sa postupka.

Na sledećim linkovima preuzmite tekst presude na srpskom jeziku, kao i tekst presude na albanskom jeziku i tekst presude na engleskom jeziku.

Share