Počinje suđenje šestorici Srba za genocid

Pred Okružnim sudom u Kosovskoj Mitrovici 5. decembra počinje suđenje šestorici kosovskih Srba za krivično delo genocida. Optuženi Igor Simić nalazi se u pritvoru već 15 meseci, dok su Dragan Jovanović, Srđan Aleksić, Vlastimir Aleksić, Branislav Popović i Tomislav Vučković u međuvremenu pobegli iz Okružnog zatvora u Kosovskoj Mitrovici i sudiće im se u odsustvu.

Tužilac Muharem Ramadani tereti ih da su u vreme NATO intervencije 1999. godine na Kosovu “u nameri da potpuno ili delimično unište ili isele albansku zajednicu iz Mitrovice, umišljeno ubijali Albance, organizovano i sitematski ih iseljavali, pljačkali i uništavali im imovinu”.

Igor Simić, Dragan Jovanović, Srđan Aleksić, Vlastimir Aleksić i Branislav Popović optuženi su, između ostalog, da su 14. aprila 1999. godine u Kosovskoj Mitrovici “naoružani, vatrenim i hladnim oružjem, u maskirnim uniformama sa oznakama Srpske radikalne stranke, lišili života 26 Albanaca”.

Svi optuženi negirali su u istražnom postupku da su počinili bilo kakva krivična dela. Tužilac je predložio da sud sasluša više od 40 svedoka. Predsedavajući Sudskog veća je međunarodni sudija Christer Carphammmar iz Švedske.

Fond za humanitarno pravo prati sva suđenja na Kosovu za etnički motivisana krivična dela.

Share