Suđenje kosovskim Srbima Vučkoviću i Biševcu za genocid

Suđenje kosovskim Srbima Miroslavu Vučkoviću i Božuru Biševcu za krivično delo genocida nastaviće se 31. oktobra pred Okružnim sudom u Kosovskoj Mitrovici.

Vučkovića i Biševca, kome se sudi u odsustvu, tužilac tereti da su za vreme trajanja ratnog stanja prošle godine u kosovskim selima Suvi Do i Gusgevac zajedno sa NN licima pucanjem iz vatrenog oružja primorali albanske žitelje da pobegnu iz svojih domova. Oni su, takođe, okrivljeni za paljenje i pljačkanje kuća Albanaca. Optuženi su i za ubistvo starice Hazire Sahiti jer su navodno spalili kuću “iako su znali da se ona u njoj nalazi”.

Tužilac je u optužnici koju je podigao 11. novembra prošle godine predložio 25 svedoka. Na dosadašnjim pretresima pet svedoka optužili su Vučkovića i Biševca da su pored dela koja su navedena u optužnici počinili i druge brojne zločine kao što su mučenje i ubijanje civila.

Branioci okrivljenih, među kojima advokati Modrag Brkljač, Miro Delević, Zoran Janićijević i Ljubomir Pantović, prilikom ispitivanja svedoka ukazivali su na njihove kontradiktorne izjave. Neka svedočenja bila su i u suprotnosti sa onim što su izjavili u istražnom postupku.

Pojedini svedoci, između ostalog, tvrdili su na sudu da su sakriveni u selima gledali kako Vučković i Biševac ubijaju, pale i pljačkaju kuće dok su u istrazi naveli da su sve to posmatrali sa okolnih brda.

Predsednik Sudskog veća Mahmut Halimi upozorio je, takođe, Ekrema Beku da se njegovo svedočenje da je posmatrao Vučkovića i Biševca kako pale kuće na poklapa sa iskazom u istražnom postupku da sa udaljenosti od 400 metara nikog nije mogao da prepozna zbog gustog dima. Beka je odgovorio da ne zna zašto je tako zapisano s obzirom da je rekao isto ono što i na sudu.

Na primedbu sudije Christera Karphammara iz Švedske da je u istrazi rekao da je paljenje sela gledao dvogledom, a na sudu da je sve posmatrao iz neposredne blizine Beka je odgovorio da je u istražnom postupku bio traumatizovan i zbunjen.

Okrivljeni Vučković u nekoliko navrata je konstatovao da svedoci lažu iako je u toku suđenja odlučio da se brani ćutanjem u znak protesta protiv suda koji, prema njegovim rečima, ne uvažava ni njegovo loše zdravstveno stanje.

Vučković, koji je uhapšen 23 avgusta, u istražnom postupku negirao je sve optužbe. On je izjavio da mu je poznato da su u njegovom selu Suvi Do zapaljene kuće nekih Albanaca, ali je dodao da ne zna ko je to činio. On je naveo da je tokom rata radio u Hitnoj pomoći i da je pomagao Albancima.

Share