Policijska tortura nad decom u Nikšiću

Fond za humanitarno pravo uputio je zahtev Ministarstvu unutrašnjih poslova Crne Gore da utvrdi odgovornost policajaca koji su 8. novembra 2002. u Nikšiću mučili dvojicu romskih dečaka raseljenih s Kosova, braću S.Š (11) i M.Š.(13), pokušavajući da im iznude priznanje da su ukrali torbu iz nekih kola.

Dvojica inspektora, od kojih se jedan predstavio prezimenom Stanišić, došli su tog dana pre podne u kuću romske porodice i zatražili od oca A.Š da privedu njegove sinove osumnjičene da su obili kola. Nakon što je otac dozvolio da mu odvedu decu bez njegove pratnje, policajci su odvezli S.Š i M.Š. u Centar bezbednosti Nikšić.

“Skinuli su mi patike i tukli me pendrekom po tabanima i telu. Tako su tukli i mog brata. Plakali smo. Nakon što su nas razdvojili, mršav i visok inspektor s manjom bradom izvadio je nož i stavio mi ga pod grlo tražeći da priznam da sam ukrao torbu”, rekao je S.Š. Fondu za humanitarno pravo (FHP).

M.Š. kazao je FHP-u da su ga inspektori tukli pendrekom po telu i tabanima, da su ga oborili na pod i gazili po glavi i nogama. “Tražili su da skinemo gaće da nam seku muda. Kad bi im rekli da ništa nismo ukrali, oni bi još jače udarali. Naredili su nam da skačemo na jednoj nozi.”

U Centru bezbednosti držali su decu do 18.00 časova. Njihovoj majci S.Š. policajci su rekli da se ne ljute mnogo što su im pretukli decu, jer će ih u protivnom sve vratiti na Kosovo. Roditelji su u međuvremenu saznali da se, pored Stanišića, drugi inspektor koji je tukao njihovu decu preziva Koprivica.

Policija je dužna da postupak protiv maloletnika sprovodi sa posebnom pažnjom uzimajući u obzir njihov uzrast. Domaćim zakonima i međunarodnim standardima policiji je strogo zabranjeno da primenjuje fizičko kažnjavanje ili bilo koju drugu meru koja može da ugrozi nečije fizičko i psihičko zdravlje.

Dodatne informacije: Aleksandar Saša Zeković, kancelarija FHP u Podgorici, tel/fax: 081/634-116, 081/620-116; e-mail: hlccg@cg.yu

Share