Krivična prijava protiv funkcionera Opštine Titel zbog izazivanja mržnje prema Romima

Fond za humanitarno pravo i Udruženje Roma – Titel podneli su krivičnu prijavu Okružnom tužilaštvu u Novom Sadu protiv dvojice funkcionera Opštine Titel, jer su motivisani mržnjom prema Romima vređali i omalovažavali kolegu na poslu, čime su počinili krivično delo izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje.

Predsednik i potpredsednik Izvršnog odbora Opštine Titel Stevan Marijanov i Lazar Paunić najpre su početkom maja 2002, naredili da se radni sto Roma Slobodana Stojkovića izbaci iz kancelarije koju je delio sa Paunićem. U razgovorima sa opštinskim odbornicima, Lazar Paunić je pričao da ne može da podnese što Romi dolaze po pomoć i savete kod Slobodana Stojakovića i da je to razlog zašto su ga izbacili iz kanelarije.

Već sutradan na vrata nove Stojkovićeve kancelarije neko je zalepio plakat na kome je rukom bilo napisano “Cigani, napolje”. Ponižavajuće ophođenje prema Slobodanu Stojkoviću nastavilo se do danas. Marijanov i Paunić govorili su pred drugim opštinskim odbornicima da je Stojković “kriv što je Opština puna Cigana” te su čak za svoje stavove tražili podršku predsednika Opštine Titel Milivoja Petrovića.

U nameri da Rome potpuno izbace iz Opštine, Marijanov i Paunić podneli su u januaru 2003. zahtev za smenu Stojkovića sa mesta člana Izvršnog odbora, a svoj čin su u razgovorima objašnjavali time da “Ciganin mora napolje”.

Dodatne informacije: Kancelarija FHP u Novom Sadu – Olivera Franjičević, tel/fax: 021/528-755; e-mail: olivera.franjicevic@hlc.org.yu

Share