Policajci slomili ruku romskom dečaku

Fond za humanitarno pravo zahteva od Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije da hitno utvrdi identitet i pokrene postupak protiv dvojice policajaca SUP-a Novi Sad koji su slomili ruku romskom dečaku E.M.(14) i tukli njegove maloletne drugove.

Ispred restorana “Atina” u centru Novog Sada, 22. septembra neposredno posle ponoći, dvojica policajaca prišli su grupi romske dece koja su skupljala staru hartiju iz kontejnera. Pitali su ih šta rade, a potom je jedan policajac bez ikakvog povoda udario E.M. šakom po glavi, a drugi je udario dvanaestogodišnju devojčicu B. “motorolom” po temenu. E.M. se uplašio i počeo da beži, ali je stao kada je policajac viknuo: “Stoj, pucaću!” Policajac je prišao dečaku i oborio ga na zemlju šutnuvši ga u list noge. Tada je pritrčao drugi policajac i zajedno su počeli da šutiraju E.M. Dečak je pokušao rukama da zaštiti glavu, ali su mu policajci slomili ruku. E.M. je zaplakao i tek tada su prestali da ga biju. Zatim su policajci naredili deci da idu kući, pri čemu su im psovali “majku šiptarsku”. Nafija Mamutovska odvela je svog sina E.M. u Kliniku za dečiju hirurgiju gde su mu slomljenu ruku stavili u gips.

Fond za humanitarno pravo očekuje da će Ministarstvo unutrašnjih poslova početi ozbiljno da istražuje konkretne slučajeve torture, posebno kada su žrtve policajaca deca i maloletnici. Ministarstvo unutrašnjih poslova dužno je da uputi jasnu poruku svim svojim pripadnicima da tortura i drugi oblici nehumanog ponašanja prema bilo kome neće biti tolerisani.

Dodatne informacije: Olivera Franjičević, tel/fax: 021/28-755, e-mail: hlcolja@Eunet.yu

Share