Nastavlja se policijska tortura nad maloletnicima i decom

Fond za humanitarno pravo upozorava da policija u Srbiji nastavlja da primenjuje torturu i nad maloletnicima i decom. Uobičajena je pojava da policajci surovo i ponižavajuće postupaju sa romskom decom u nameri da im iznude iskaze.

Jedanaestogodišnji romski dečak F. priveden je 21. juna u policijsku stanicu u Ulici 29. novembra pod sumnjom da je sa prijateljima obio neka kola. Dečak F. živi u jednom od romskih slamova u Beogradu i nema nijedan dokument, odnosno spada u grupu Roma koji zvanično ne postoje.

Inspektor koji ga je ispitivao na četvrtom spratu stanice, posebno je insistirao da romska deca vrate neke stvari koje su uzete iz kola. Pošto nije dobio željeni odgovor, inspektor je počeo da šamara dečaka. Nastavio je da ga udara pendrekom po otvorenim dlanovima i leđima, a zatim ga je više puta udario otvorenom šakom po glavi. Dečak je pušten iz stanice posle dva sata, nakon upornog insistiranja njegove majke.

Fond za humanitarno pravo ukazuje da je policija dužna da postupak protiv maloletnika sprovodi sa posebnom pažnjom uzimajući u obzir njihov uzrast. Domaćim zakonima i međunarodnim stadardima policiji je strogo zabranjeno da primenjuje fizičko kažnjavanje ili bilo koju drugu meru koja može da ugrozi nečije fizičko i psihičko zdravlje. Slučaj dečaka F. je naročito ozbiljan pošto ima samo 11 godina i prema zakonu ne može biti krivično odgovoran.

Dodatne informacije: Tanja Pavlović-Križanić, tel/fax: 244-3944, 244-1487, E-mail: tanja@hlc.org.yu

Share