Zaštititi svedokinju u Velikom Gradištu od učestalih pretnji

Fond za humanitarno pravo (FHP) je uputio pismo Miroslavu Miloševiću, načelniku Resora javne bezbednosti MUP-a Republike Srbije sa zahtevom da policija pruži zaštitu Nataliji Lazić, iz Velikog Gradišta, zbog ozbiljnih pretnji i zastrašivanja kojima je svakodnevno izložena.

Nakon što se usudila da javno govori i da iskaz pred sudom o okolnostima navodnog seksualnog zlostavljanja romskog dečaka, koji se desio sredinom novembra 2002. godine u Velikom Gradištu, Natalija Lazić trpi uvrede, poniženja i pretnje koje joj svakodnevno upućuju osobe okrivljene u krivičnom postupku, a protiv kojih je postupak kasnije obustavljen.

Nakon davanja iskaza pred istražnim sudijom Okružnog suda u Požarevcu, njeni prijatelji i poznanici su iz straha prestali da se viđaju sa njom, nekoliko puta je doživela javne uvrede na ulici, a Vladimir Petrašković, jedan od okrivljenih, joj je zabranio da izlazi na mesta, na koje on izlazi u Velikom Gradištu.

U nedelju, 17. oktobra 2004. godine, između 19:00 i 20:00 časova, dvoje policajaca u uniformama, došli su u kuću Natalije Lazić. Tom prilikom, policajci su je obavestili da ju je prijavio njen komšija Miodrag Radović, takođe okrivljeni u postupku, da je, navodno, zaključala maloletnog Roma u Dom zdravlja, zbog koga se vodio postupak, i obećavala da će mu kupiti bicikl, ukoliko nastavi proces protiv Radovića. Natalija Lazić isključuje bilo kakvu mogućnost da se nešto slično dogodilo. Tom prilikom, policajci su joj skrenuli pažnju da Miodrag Radović planira da podnese krivičnu prijavu protiv nje i da verovatno treba da dođe u policijsku stanicu, na razgovor. Dolazak policije u večernjim časovima, u nedelju veče, Natalija Lazić je shvatila kao čin pritiska.

Sledećeg jutra, na pragu kuće, neko joj je ostavio mrtvu pticu nesrazmerno velikog kljuna, oko koje je bila obmotana grančica bosiljka, veći iver i crveni konac. Natalija Lazić je dobijala i druge poruke, preko ljudi koje poznaje, da su Vladimir Petrašković i Miodrag Radović “moćni i da će je uništiti”, da će “nešto, vrlo brzo i strašno da joj se desi” i da “neće ostati živa”.

Za vreme trajanja sudskog postupka povodom seksulanog zlostavljanja dečaka i nakon toga, advokatu FHP nije bio dozvoljen uvid u sudske spise, tako da nije jasno na koji način je obustavljen krivični postupak protiv okrivljenih. Prema podacima kojima FHP raspolaže, krivični postupak je obustavljen nakon što je zakonski zastupnik maloletnog Roma, Centar za socijalni rad u Velikom Gradištu, odustao od krivičnog gonjenja. Tokom postupka, potencijalni svedoci su bili izloženi pretnjama i pritiscima, dok su, advokatu FHP u tri navrata zakonski zastupnici maloletnog dečaka, roditelji, a kasnije Centar za socijalni rad u Velikom Gradištu, bez obrazloženja, davali, a potom oduzimali punomoćja.

FHP skreće pažnju da bi se adekvatnom policijskom zaštitom sprečilo realizovanje ozbiljnih pretnji i pružila neophodna pomoć Nataliji Lazić, čime bi se potencijalnim napadačima uputila jasna poruka da nisu iznad zakona. U slučaju da pretnje budu nastavljene, FHP će podneti krivične prijave protiv odgovornih osoba.

Share